Расте интересът към програмата за технологична модернизация, кандидатства се до 21.09.

Втората програма по плана за възстановяване на стойност 30,6 млн. лв. ще бъде отворена през октомври. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик в неделя.

Програмата е за решения в областта на информационните технологии и киберсигурността, а подкрепените фирми със средства от плана се очаква да бъдат около 1400. Средствата са предназначени за 15 вида дейности, каза той.

По думите на министър Пулев българските компании могат да получат по тази програма грантове от 3000 до 20 хил. лв., като няма да се налага съфинансиране.

Към момента отворена за кандидатстване е първата процедура за България по плана - за технологична модернизация на българския бизнес.

“180 компании вече са в процес на кандидатстване по нея, а до 21 септември е крайният срок, в който компаниите да подадат проектните си предложения, напомни още Пулев.

По думите му основният приоритет пред министерството е да се даде глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономика, а именно микро-, малките и средните предприятия, и парите по плана и по европрограмите да достигнат до тях.

Пулев изтъкна, че  до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по плана.

Втората програма вече е качена за обществено обсъждане до 30 септември.

До края на годината предстои отваряне и на още две процедури по плана - за ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв., и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Вече е изпратена в Брюксел и новата оперативна програма за конкурентоспособност  и иновации в предприятията, посочи Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност”. Програмата е с бюджет близо 3 млрд. лв. и е продължение на приключващата Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Основните приоритети на програмата са два – “Иновации и растеж” и “Кръгова икономика”. По думите на Илиева са предвидени  средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

Освен това ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите, заяви още тя.