"Съоръжението за рафиниране на литиев хидроксид ще преработва, рафинира и произвежда материали, необходими за създаването на акумулаторни батерии, ако бъде дадена зелена светлина за неговото изграждане". Това се казва в молбата, която "Тесла" е подала на 22 август до щатските власти в Тексас.

Компанията за електромобили, чийто мажоритарен собственик е мултимилиардерът Илон Мъск, изглежда се опитва да си гарантира доставките на метала, който е ключов компонент в производството на батерии на фона на увеличаващото се търсене на електрически превозни средства, отбелязва Ройтерс, предава БТА.

Мъск, който е и главен изпълнителен директор на "Тесла", коментира преди време в социалната мрежа "Туитър" (Twitter), че компанията "може би трябва да се включи директно с мащабни проекти в минната индустрия и в рафинирането на метали на фона на увеличаващите се цени на лития".

Ако "Тесла" получи разрешение, изграждането на рафинерията в Тексас може да започне през четвъртото тримесечие на тази година и производственото съоръжение да бъде въведено в експлоатация до края на 2024 г.

Осигуряването на стабилни доставки на компоненти за производството на акумулаторни батерии е от ключово значение за "Тесла" на фона на засилващия се конкурентния натиск от страна на други производители на електромобили, пред който е изправена американската компания, отбелязва Ройтерс.

"Тесла"е изправена и пред предизвикателството да увеличи значително своето производство през втората половина на тази година, след като то "пострада" от ограничителните мерки в Китай срещу разпространението на коронавируса.

През второто тримесечие на тази година американската компания пусна на пазара със 17,9 процента по-малко електрически превозни средства в сравнение с предходните три месеца, припомня Ройтерс.