Процедурата е бърза и лесна, не изисква много време и усилия

Имате стара кола, която не е в движение, не може да се оправи и няма вероятност да я карате отново? Решили сте да я дадете за скрап, което е най-добрият вариант в такава ситуация. Каква е процедурата?

В най-общия случай се свързвате с фирма за изкупуване на коли, която да вземе автомобила от мястото, където се намира и най-грубо казано да ви отърве от него.

Разбира се, ако се договорите за цената. За да е по-лесно се предлагат онлайн оценки – вписвате марката, модела, годината на производство, вида двигател, скоростната кутия и описвате, ако има, допълнителни екстри. След това от фирмата се свързват с вас и предлагат цена. Ако се съгласите, се уговаряте кога да дойдат и да извозят автомобила, който ще бъде разглобен за части и за скрап.

Нужно е да имате документ за собственост на колата или нотариално заверено пълномощно, ако се води на друг човек. Удостоверение за наследници също е вариант, ако се е водела на починал ваш роднина.

При предаването трябва да покажете големия талон на возилото и документ за самоличност, с който да удостоверите, че сте същото лице. Може да ви изискат и ксерокопие на талона.

След като представите необходимите документи от фирмата ви издават удостоверение за отписване и заедно с него и свалените номера отивате в КАТ и общината. Там процедурата е бърза и след приключването й вече не сте собственик на колата, не дължите нищо за нея.

Оттам нататък от фирмата зависи кои части ще се ползват повторно и кои ще се рециклират.

След като стана дума за рециклиране, трябва да знаете, че специалистите твърдят, че именно в него е бъдещето. Все още много хора в България са скептични, но нещата смело вървят в тази посока.

Защото именно преработването е нещото, което помага в борбата с мръсния въздух – един от най-големите проблеми, които имаме у нас, в големите в градове.

Въпреки това, според различни статистики, около 80 процента от българите гледат с недоверие към рециклирането на коли. Парадоксалното е, че същите тези хора нямат проблем с това да държат ненужната кола на улицата – нещо, което носи редица вреди и неудобства.

Доста от тях се притесняват, че процедурата за даване на скрап е тежка и тромава. Вече обяснихме какво е нужно да се направи – вижда се, че стъпките са само няколко и са лесни и прости.

Всеки по веригата – фирма за закупуване на скрап, КАТ и община си знае какво да направи и нещата се случват без усилия. А резултатът е повече от добър – вие се освобождавате от колата, взимате пари за нея, частите се рециклират за повторна употреба, пести се ресурс и по този начин процесът спомага затова да имаме по-чиста околна среда – нещо, което е важно не само за нас, но и за бъдещите поколения.

Ако пък някои от частите стават за продажба и използване отново – още по-добре, ще заживеят нов живот в друг автомобил и ще свършат добра работа на неговия собственик.