Парфюмите на американския дизайнер често присъстват на червения килим 

Когато през 1968 година Келвин Клайн, младият току-що завършил дизайнер от Бронкс, основава своя едноименен бранд, все още не подозира две неща: първо, че бизнесът му ще се превърне в империя за милиони, и второ – че предстоят най-интересните времена за модната индустрия. 1970-те години са изключително динамични; колекциите на Келвин Клайн се радват на голяма популярност, а негов модел палто e представен на корицата на Vogue US. Но истинският световен успех на марката идва през 1975 година с представянето на първите линии от дизайнерски дънки, които на практика оформят ърбан модата такава, каквато я познаваме днес. Считан за създател на унисекс стила, Calvin Klein залага на провокативни фотосесии и рекламни кампании. Най-известни в историята остават рекламите на култовите линии бельо на марката, в които участват звезди като Зоуи Салдана, Кендъл Дженър, Джъстин Бийбър, Шон Мендес и много други. 

Първият аромат на марката започва да се предлага в края на 70-те, но чак през 1985-та, след дебюта на легендарния парфюм Obsession, дизайнерът успява да завладее световния пазар. Кампанията, промотираща луксозния дамски аромат, струва на Келвин Клайн повече от 13 милиона долара, което е нечувано за времето си; благодарение на безпогрешния си бизнес нюх по този начин дизайнерът поставя началото на линия от култови мъжки и дамски парфюми. През 1988 Obsession е последван от Eternity For Men – фужерен мъжки аромат с дървесно-цитрусова следа, който и до днес е най-продаваният парфюм на Calvin Klein. Уханията на дизайнера носят характерен почерк и запомнящ се интензитет, което ги превръща в любим и предпочитан бранд от редица холивудски звезди. Ето и някои от тях:

Euphoria Women – Сиена Милър

Американската актриса Сиена Милър често може да бъде забелязана в модели на Calvin Klein, не само на червения килим, но и извън него. Влюбената в Ню Йорк Милър признава, че в уханието на Euphoria открива себе си – ориенталският дамски парфюм съчетава екзотични плодове и деликатни цветя в една чувствена, пристрастяваща композиция. Парфюмът е създаден от един от световните топ парфюмеристи – Доминик Ропион, и може да бъде описан като бляскав и леко мистичен. Нарът и райската ябълка във връхните нотки са освежени с дискретен зелен акорд; сърцевината разкрива редки цветя от Изтока като черна орхидея, лотос и чампака. Доминантните дървесни нотки в основата се смекчават от аромата на кехлибар и млечна бита сметана. През 2021 година Euphoria е обявен за Дамски парфюм на годината от наградите на The Fragrance Foundation и се нарежда сред най-обичаните дамски аромати Calvin Klein.

Източник: freepik.com
Източник: freepik.com

CK One Summer – Ума Търман

Любимата на цяло поколение кино актриса Ума Търман залага на елегантна, секси визия и унисекс аромати, най-предпочитаният от които е искрящият CK One Summer. Вдъхновен от животворния хлад на оазис в пустинята, One Summer е лимитирано издание на оригиналния CK ONE с впечатляващ цитрусов акорд. Акватичният дъх на връхните нотки прелива в свежата комбинация от диня и евкалипт в основата, за да завърши с натурални дървесни нотки, подсладени от зрели праскови. Последното издание от серията е CK Summer Daze от 2022 година – интензивен аромат с нотки ментов чай в сърцето, посветен на любовта към свободата и пътешествията.

Eternity Man – Джейк Джилънхол

Магнетичният американски актьор Джейк Джилънхол е верен почитател на марката от десетилетия и два пъти има възможността да участва в рекламни кампании на Calvin Klein. Актьорът е рекламното лице на най-новото издание на мъжкия Eternity Eau de Parfum, който е представен като „още по-свеж и чувствен от преди“ благодарение на нотките дъхав кипарис, градински чай и естествен велур. Фужерният мъжки аромат остава верен на оригинала, но добавя модерна дървесна нотка към композицията. Кипарисът в сърцевината е едновременно суров и освежаващ; велурът внася дискретен елегантен акцент. В характерната за актьора сдържаност, ароматът се разкрива постепенно и оставя запомнящa се елегантна следа.

Women Eau de Parfum – Сърша Ронан

Номинираната за Оскар актриса Сърша Ронан, както и самия Келвин Клайн, е родена в Бронкс, един от най-известните квартали на Ню Йорк. Талантливата американка става част от кампанията на Calvin Klein Women заедно с Лупита Нионг‘о, за да промотира силата на съвременната, независима жена. Наситеният, богат на ухания аромат, изследва женствеността като могъща енергия, способна да променя светове. Тръпчивата комбинация от сочен лимон и пикантен кардамон във връхните нотки контрастира с меката, нежна сърцевина от жасмин, портокалов цвят и черна теменужка. Топлата основа от пачули и сандалово дърво носи усещане за докосване до кашмир, което можем да открием и в останалите аромати от тази емблематична серия – Women Eau de Toilette и Women Intense.

Парфюмите Calvin Klein олицетворяват неповторимия дух на Ню Йорк, с неговото културно богатство, изобилие от цветове и дързък ърбан стил. Това и много повече откриваме в ароматите на марката, които продължават да изненадват с уникални композиции и автентичен почерк.