Ръководителите на двете управляващи партии в Австрия - федералният канцлер Карл Нехамер от Австрийската народна партия и федералният вицеканцлер Вернер Коглер от Партията на зелените, както и членове на австрийското правителство, обявиха днес на пресконференция приетото решение за данъчни облекчения на жителите на страната, което влиза в сила от началото на 2023 г.

За четиригодишен период – до 2026 г., данъчното облекчение възлиза на 20 милиарда евро. Промяната предвижда също така напасване на социалните вноски и на социалните облекчения в зависимост от годишната инфлация.

С данъчната реформа се премахва така наречената "студена прогресия", за което в Австрия се водят дебати от десетилетия. Това е нарастващото увеличение на данъците, което се получава при увеличение на доходите и влизане в друга степен на данъчно облагане, тъй като в Австрия степента на данъчно облагане зависи от месечния, респ. от годишния доход. Но до този момент степените, от които данъчният процент нараства, не бяха напасвани в зависимост от инфлацията и нетните доходи не се увеличаваха с брутното увеличение, а част от тях бях отчислявани като по-високи данъци.

Още в първата година премахването на "студената прогресия" ще облекчи населението с 1,89 милиарда евро.

Първите две степени на данъчните тарифни граници ще се увеличават с годишната инфлация, което тази година се изчислява на 6,3 процента, за да бъде постигнато чувствително облекчение на хората с ниски доходи.

При по-висок годишен доход облекчението ще е по-малко – 3,47 процента и докато досега освободени от данък са годишните доходи от 11 000 евро, от 2023 г. необлагаемият годишен доход нараства на 11 963 евро.

Втората тарифна граница е при доход от 19 134 евро годишно, досега тя беше 18 000 евро. Така че за сумата от 11 963 евро до 19 134 евро данъкът е 20 процента, досега този диапазон беше 11 000 – 18 000 евро. Следващите четири тарифни граници за данъчно облагане се повишават с 3,47 процента, предава БТА.