По-голямата част от вноса отговаряла на европейските стандарти

Имам среща с еврокомисаря, ще поставя предложенията на нашите производители, каза земеделският министър

Още преди 3 седмици аз поставих въпроса за затрудненията на българските производители по отношение на реграментирания внос на зърно от Украйна. Европа определи това да става без мито и фитосанитарен контрол. Такъв контрол се прави в Румъния, но по желание на нашите производители ние го правим. По-голяма част от тях отговарят на европейския стандарт.

Това каза пред Нова тв служебният земеделски министър Явор Гечев.

Проблемът е, че когато вкараш зърно, в България се получава в свръхпредлагане, което влияе на цените. Предстои ми среща с еврокомисаря. Предлагаме отваряне на кризисния фонд, каза Гечев.

Протестите са поне в 10 държави. В регламента пише, че ние нямаме право да ограничават вноса от Украйна, съобщи той.

Според него българското зърно е по-добро, защото отговаря на всички европейски стандарти и се третира само с препарати, разрешени в ЕС.

Оранжериите работят на загуба, държавата предвиди над милиард лева освен европейските помощи, каза той. За 2 седмици са приети 37 000 заявления за подпомагане, съобщи Гечев. До края на седмицата 440 млн. лв. ще отидат при земеделските производители.

В следващите две седмици промишлени предприятия ще затворят врати за обработване на дървесина, за да смогнем за населението, каза Гечев.

Големият проблем е, че ако нещо се окаже нередно, то не значи, че е незаконно, съобщи министърът. Големите нередности обаче според него не били в Карлово, а на други места.

Колкото по-бързо хората подадат заявления,толкова по-бързо ще си получат парите за обезщетенията. Ще има средства и за инфраструктурата, каза Гечев.