Цените на основни хранителни продукти продължават да пълзят нагоре

Слънчогледовото олио започна да поевтинява преди няколко седмици и през миналата цената му на едро падна с нови 6 ст., за да стигне 4,74 лв. за литър.

Този процес обаче е съпроводен с доста неравномерности из страната. Например в Русе по тържищата то се продава по 4,20 лв. за литър, но само стотина километра оттам – в Силистра, цената му е двойно по-висока и стига 6 лв. При тези цени на тържищата в магазините там то няма как да струва по-малко от 7,50 лв.

В Стара Загора цената на литър олио на едро пада до 3,90 лв., а в Хасково дори до 3,85 лв. (виж инфографиката). Според експерти всичко зависи от това до каква степен местните производители са се запасили със суровина по цените отпреди месец-два и доколко работят с настоящите.

Деблокирането на износа на зърно от Украйна преди около месец направи така, че цените му паднаха навсякъде в Европа, включително и в България. Украйна отива към исторически рекорд на износа на слънчоглед. Общо от началото на текущия сезон почти 895 хиляди тона маслодайни семена са изнесени от Украйна, което е 5 пъти по-високо от цифрата за същите месеци на миналата година и това е 20-годишен рекорд.

Вносът на слънчоглед от Украйна, който влиза без мита в Европейския съюз през България. е довел до спад в цените на слънчогледа, който сега върви по 1200 лева за тон. Само допреди месец и половина цената му беше 1500 лв.

“Европейските чиновници не отчитат, че с отпадането на митата за украинския слънчоглед доведоха до прием на земеделски продукти, които не отговарят на строгите изисквания на Евросъюза”, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

За съжаление обаче, олиото е един от малкото хранителни продукти, чиито цени намаляват през последната седмица. Цените на захарта и брашното продължават да пълзят леко нагоре, същото се случва и с кашкавала, който поскъпна с нови 11 ст. за кг и дори по тържищата вече струва средно 16,35 лв. 

Продължават да поскъпват, макар и минимално, оранжерийните домати, краставици и пипер, дори тези, отглеждани на открити площи. Като цяло индексът на тържищните цени се вдигна миналата седмица с нови 0,77 пункта.