В продължение на години крал Чарлз III се подготвя да влезе в ролята на монарх след кралица Елизабет II. Междувременно той се занимава с друга дейност - собственик е на печеливш бизнес за биохрани, съобщава CNN.

Един страстен проект

Чарлз прекарва десетилетия в проповядване на ползите от биологичното земеделие и опазването на околната среда.

През 1985 г. той превръща фермата Home Farm, близо до имението си Highgrove в Глостършир, в изцяло биологична система. Предприятието Duchy Originals се появява пет години по-късно.

"От началото на 80-те години на миналия век, когато за първи път поех отговорност за управлението на част от земите в Highgrove, исках да се съсредоточа върху нов подход към производството на храни. Подход, който избягва традиционната система на промишлено земеделие. Тази система има катастрофално въздействие върху плодородието на почвата, биоразнообразието и здравето на животните и хората", казва Чарлз пред списание Country Life през 2021 г.

Първият продукт на Duchy Originals е овесена бисквита, продадена през 1992 г. Първоначално артикулите от марката се намират само в елитни магазини.

В началото бизнесът е бил на нестабилна основа, но по-късно съдбата му се подобрява. Когато през 2004 г. Чарлз посещава британското посолство в Испания, той нахлува с опаковани в подаръци продукти, обявявайки: "Аз съм самоизградил се милионер!".

Waitrose влиза в действие

Неуспешният опит за разширяване на дейността в Съединените щати, съчетан с настъпването на световната финансова криза, обаче довежда предприятието до ръба на фалита.

През 2009 г. Чарлз е изправен пред загуби в размер на милиони и се обръща към Waitrose - марка британски супермаркети. Оттам му подават спасителна ръка, като се съгласяват да бъдат ексклузивен дистрибутор.

Това поставя началото на силен обрат в перспективите на бизнеса. До 2017 г. линията се е разширила до 300 продукта, включително плодове, зеленчуци, месо и бира, а годишните продажби са достигнали 200 млн. паунда. Повече от 30 държави по света, включително САЩ, Германия, Япония и Австралия, са получили износ на избрани продукти.

Всички хонорари, събрани от Waitrose, са дарени за благотворителни каузи. 

Новото начинание на Уилям?

Сега наблюдателите смятат, че Уилям ще поеме ръководството на Duchy Originals и партньорството му с Waitrose, което е част от новите му отговорности като херцог на Корнуол.

"Мисля, че ще има напрежение между новата му роля като крал Чарлз III и това какво може и какво не може да прави", казва Блох, който също така е работил на доброволни начала с благотворителната организация на Чарлз - Prince's Trust. "Възможно е принц Уилям да поеме функциите."

В първото си обръщение към нацията като крал Чарлз признава, че отговорностите му ще се променят.

"Вече няма да е възможно да отделям толкова много от времето и енергията си за благотворителните организации и проблемите, които ме вълнуват толкова много", каза той. "Но знам, че тази важна работа ще продължи в надеждните ръце на други хора."

Докато расте, Уилям прекарва много време в имението Хайгроув, а през 2014 г. записва курс по управление на селското стопанство в университета в Кеймбридж.

Сали Бедел Смит, биограф и автор на книгата "Чарлз: неразбраният принц", не смята, че той ще бъде толкова ангажиран с детайлите на бизнеса. "Той ще се интересува, но ще повери управлението на други. Не бих си представила, че тще навлезе в дребните детайли, както го е правил Чарлз", казва тя.