Много от нас мечтаят за красива зелена поляна, ширнала се в двора, където да почиваме с приятелите или семейството си, децата да бягат на воля, играейки с домашните любимци, да оформим различни кътове върху зеления килим... Но мнозина се отказват от тази мечта, защото смятат, че е трудно за поддържка и че тревният килим изисква много грижи.

Истината обаче е, че е лесно. Може да се наслаждавате на красива зелена поляна без да полагате много грижи за нея.

За целта най-важното е да изберете правилно тревната смес . Тя трябва да е подходяща за вас и вашите изисквания. Какво имаме предвид? Първо, най-важно е мястото - дали е сенчесто или на слънце. В такъв случай предлагаме специални тревни смеси, пригодени към условията, където ще се отглеждат. Може да изберете бавно или бързо растяща трева. Ако ще бъде натоварвана интензивно, например игра на футбол или баскетбол ви препоръчваме специалната ни тревна смес „Спорт“ и т.н. Много е важно да определите вашите изисквания и по тях ние ще ви предложим точно подходящата за вас трева. В този случай, когато е съобразена с условията и с това за какво точно ще се използва, вашата морава ще се нуждае от много малко грижи. Защото ако сте си избрали например влаголюбива тревна смес, а я отглеждате на слънчево място с малко вода – тя очевидно ще се нуждае от чести поливки, за да запази добрия си външен вид. Докато ако се съобразите с условията и изберете подходяща комбинация от треви, няма да ви се налага да компенсирате нищо.  

Тук на помощ идват нашите агрономи с професионалните си съвети и богатия ни каталог с тревни смеси. Ето някои от най-популярните ни видове:

Универсална тревна смес - смес от семена с универсално приложение за изграждане на нови площи, посяване на стари и бързо озеленяване. Подходяща за всякакви терени, устойчива на утъпкване, със средно изискване за поддръжка.

Тревна смес (спортна) Уемблейка - смес от най-добрите тревни видове, устойчиви на утъпкване и механични повреди. Предназначена за интензивно използвани площи. 

Тревна смес „Голф“ - микс от треви, който съчетава характеристиките на повишена устойчивост на интензивна употреба и ниско косене, както и добър естетичен вид.

Тревна смес „Летен букет“ - микс от цветя и билки. Включва 31 вида растения, идеални за създаване на романтични, ароматни летни букети. Миксът съдържа растения с пъстри цветове, които цъфтят обилно и продължително. Благодарение на това можете да създавате цветни композиции с тях дълго време.

Тревна смес „Медоносни цветя“ - микс от цветя и билки, който съдържа 30 вида растения, изключително ценни за пчелите. Миксът се състои от растения с пъстри и уханни цветове, които цъфтят обилно и продължително, като по този начин осигуряват на пчелите нектар като суровина за производство на мед.

Тревна смес „Пчели и пеперуди“ - създава живописно изглеждащо кътче във вашата градина. Съдържа растения с пъстри и ароматни цветове, обилно цъфтящи и привличащи пчели и пеперуди, които се хранят с техния прашец и нектар.

Тревна смес „Уханна трева“ - микс, който се състои от семена на 27 вида чудесно ухаещи цветя и билки. Съдържа растения с цветни и уханни цветове, които цъфтят обилно дълго време, създавайки прекрасно уханно кътче във Вашата градина.

Тревна смес бавно растяща - смес от най-добрите тревни видове, характеризиращи се с бавно израстване, благодарение на което повърхността на тревата изисква по-рядко косене.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Тревна смес за слънчеви терени – подходяща за сухи и силно слънчеви зони. Благодарение на удължената коренова система тя се характеризира с повишена толерантност към продължителна липса на вода и изсушаване.

Тревна смес за сянка – предназначена е за сенчести места. Съдържа видове треви, толериращи ограничен достъп до слънчева светлина. 

Изключителни интересни са и видовете:

Регенерираща тревна смес - уникална комбинация от смес от отлични, бързорастящи тревни площи и специализиран тревен тор. Прилага се за възстановяване на повредена или занемарена тревна площ, като възвръща нейната красота.

Самосгъстяваща се тревна смес - смес от треви, характеризираща се със способността да се самоуплътнява. Дава здрава, плътна трева, характеризираща се с добър растеж и възстановяване след механични повреди и повишена устойчивост на гъбни заболявания. Видовете и сортовете треви, използвани за тази смес, се характеризират със способността за вегетативно размножаване.

Тревна смес за лозя и овощни градини - Тревната смес защитава от ерозия, покритието е отлично и предотвратява появата на плевели, проникването на корените на растенията, включени в тревните смеси, обогатяват почвата, повишават почвеното плодородие, нивото на хумуса, и ги поддържат във високи нива.

При нас ще намерите и специални торове за тревни смеси, с тях красивият и здрав външен вид на Вашата морава е гарантиран.