Чешко сдружение, което липсва сред отворените предложения, изпрати сигнал срещу трите процедури

12 консорциума подадоха оферти в три процедури за разширяване на газовото хранилище в Чирен, но само 9 са отключили криптираните си документи до часа на отваряне. По една компания в трите процедури не е използвала ключа си за декриптиране на офертите, така че в поръчките участват 9 консорциума.

За първата обществена поръчка за „Доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“ - надземна част“ са получени три оферти, като участниците са:

- консориум „Тех Енерджи Експанжън" с участници:„Техмадекс“, "Главболгарстрой", "Главболгарстрой интернешънал", „Протрейсинг".

- ДЗЗД „Чирен ХАД 2022“, с участници в обединението: „Атоменергоремонт", „Силвър уей", "Хабау".

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 300 млн. лв.  без ДДС. Икономически най-изгодната оферта ще се определя въз основа на избрания критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, свързани с работата на газотурбинните двигатели, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и ценови параметри.

За втората обществена поръчка за „Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“- сондажен фонд“ са получени три оферти, като участниците са:

1. „Чирен Дрилинг 2022“, с участници в обединението:
„Атоменергоремонт", „Айеней билд“.
   2. ДЗЗД „Екзало дрилинг Чирен" с участници:
„Главболгарстрой", Главболгарстрой интернешънал", "Газ проджект девелопмънт".

И при тези участници най-изгодната оферта ще се определя въз основа на избрания критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, свързани с предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и предложена цена.

За третата обществена поръчка „Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Газопровод свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ в района на с. Бутан“ са получени шест оферти:

1. „Стройгазсистем", с участници:„Главболгарстрой интернешънъл", "Главболгарстрой", "Протрейсинг". 

2. „Чирен нова пайплайн", с участници: "Атоменергоремонт", "Диема строй", "Хабау".

3. „Кейнайп индръстрис интерешънъл България".

4. „Инфра експерт - Вемак", с участници: „Инфра експерт - Вемак" „Инфра експерт", консорциум „Вемак“.

5. Сдружение „Чирен пауър лайн".

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 83,915 млн. лв.  лева без ДДС.

Назначените от възложителя комисии ще извършаскъат преглед за съответствието на участниците с изискванията на възложителя, посочени в документацията за участие в съответната процедура, се казва в съобщението.

Час преди "Булгартрансгаз" да изпрати съобщението за отворените оферти в редакцията на "24 часа" се получи сигнал от сдружение "ДженералЕл енд ЕмЕнДи газ". В него са две фирми от Чехия - "ДС Инвест" и "КБ систем". Консорциумът е изпратил сигнала си до президента Радев, премиера, българската и европейската прокуратура, до три министерства, еврокомисаря по енергетиката, посолството на САЩ, до ПП и "Демократи за силна България" и до "Боец" и други партии.

Според чешкото сдружение основният проблем е разделянето на разширението на Чирен в три обществени поръчки, което щяло да го направи по-скъпо, с пакет от различни оборудвания и противоречало на евродирективи, и отблъсквало големите фирми. Името на сдружението го няма сред отворените оферти. Дали има нещо общо с трите неотключени предложения може да се гадае.