Максимум 24 евроцента на киловатчас за ток и 12 цента на киловатчас природен газ ще е лимитът за чехите от ноември

Таван върху цените на електричеството и газа за домакинствата и за малките бизнеси одобри чешкият парламент. Измененият се въвеждат през енергийния закон и бяха приети от камарата на депутатите и Сенатът приеха изменение в енергийния закон. Сега предстои президентът Милош Земан да подпише закона, за да влезе в сила - стъпка, смятана за чиста формалност, посочва БТА.

Така от ноември домакинствата и малките бизнеси ще плащат еквивалента на максимум 24 евроцента на киловатчас електричество и 12 цента на киловатчас природен газ. Разликата между пазарната и регулираната цена ще бъде възстановена на доставчиците от държавата. За целта са предвидени над 4 милиарда евро.

Петпартийната коалиция, ръководена от премиера Петър Фиала, е под все по-голям натиск да вземе мерки срещу рязкото увеличение не енергийните цени. Около 70 000 души се събраха на Вацлавския площад в Прага по-рано този месец с настояване за оставката на кабинета и за спиране на санкциите срещу Русия, наложени заради нападението срещу Украйна.

Из цяла Европа цените на тока и синьото гориво достигат рекордни нива след руското нашествие. Много европейски страни са силно зависими от доставките на газ от Русия.