Започва 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада 2022" в Стара Загора. Той ще бъде официално открит от служебния министър на туризма Илин Димитров в 18,30 часа на 23 септември, петък, и ще продължи до неделя включително. Очакванията са да събере представители на 35 винарски изби и на производители на храни, който ще разположат своите павилиони на Античната улица в центъра на града.

По традиция изложението е място за среща на най-добрите изби на Балканите. Сред официалните гости на събитието ще бъдат представители на турския дипломатически корпус в България, сред които и посланика на страната Айлин Секизкьок, тъй като акцент на фестивала този път ще бъдат вината от южната ни съседка Турция.

Специален майсторски клас ще изнесе Мустафа Чамлиджа, собственик на една от най-отличаваните турски изби от района на Странджа. 

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора и съорганизатор на фестивала, сподели вълнението си: "Целият бизнес на Стара Загора помага и тази година за едно незабравимо издание. Това е едно от емблематичните събития за града ни, а сега, тъй като Турция е страна-партньор, очакваме много гости, които турските туроператори ще доведат на Августиада".

Фестивалът ще започне на 23 септември с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание "Царица на Августиада", както и на участващите изложители, изявени готвачи, артисти. 

В рамките на първия ден ще бъде избрана и “Царица на Августиада”. Миналогодишната носителка на титлата Жанита Христова и нейната подгласничка Преслава Дончева участваха в заснемането на промоционален клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за Китай, Япония и Южна Корея.

В последния ден на фестивала ще бъдат обявени и наградените вина на „Августиада 2022“. За престижните отличия се борят над 250 вина, които публиката избира. Записването за конкурса все още тече.