През 2024-а ще влезе в действие терминалът на Александруполис и отсега трябва да се работи за увеличаване на капацитета на интерконектора - това е стратегията, казва Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB

Разполагаме с акт 15 и очакваме другата седмица акт 16 за интерконектора - в понеделник ще се проведе съветът, на който ще получим акт 16, заяви в "Още от деня" по БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

Според нея другата седмица трябва да се получат и документи за ползване. Функционално междусистемната газова връзка Гърция - България работи - тествана е с газ. По нея ще преминават 1 млн. кубика газ от Азербайджан.

"Очакваме цената да се понижи от 1 октомври. Този проект е свързан с южен газов коридор, който е ултраструктура за пренос на газ и за други дестинации като Румъния, Молдова, Украйна. Или в направлението Гърция, България, Румъния, Унгария. Така че всички имат интерес да заработи този интерконектор.

Предстои през 2024-а да влезе в действие терминалът на Александруполис и отсега трябва да се работи за увеличаване на капацитета на интерконектора - това е стратегията. Трябва да обслужваме не само страната ни, но и други държави.
Цената е нещо, което трябва да е кажат от КЕВР и "Булгаргаз". Мога да кажа, че цената ще е в пъти по-ниска.

Имаме нови клиенти, заявили капацитет, от Гърция, Италия, САЩ. Включването им в нашия пазар ни прави конкурентни. Без тази връзка нямаше да се позиционираме по този начин, казва Теодора Георгиева.