Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) изтегля близо 1,1 милиона коли в САЩ, защото има опасност прозорците могат да прищипят пръстите на човек, докато се вдигат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Автоматичната система, контролираща прозорците, не реагира правилно, когато засече препятствие, се посочва в документи на компанията, подадени до регулаторните органи. Според Националната служба за безопасност по пътищата (National Highway Traffic Safety Administration) това е нарушение на стандартите за автоматични прозорци на колите. 

Изтеглянето обхваща определени бройки от седана "Модел 3" от годините 2017 до 2022-а, както и някои автомобили с висока проходимост "Модел Уай" от моделни години 2020 и 2021, както и "Модел Екс" от 2021 и 2022 г. 

"Тесла" е установила проблема по време на продуктови изпитания през август, а собствениците на засегнато автомобили ще бъдат уведомени с писма след 15 ноември, като след 13 септември произвежданите автомобили са били оборудвани с ъпдейт на системата. 

Компанията посочва, че няма информация за евентуални искове за обезщетение или наранявания, причинени от проблема към дата 16 септември.