Средният срок за използване на смартфоните надмина за първи път 3 години и половина, се твърди в последния тримесечен доклад за тенденциите в индустрията за обмен и надграждане на мобилни устройства Assurant. Средната възраст на смартфоните, предавани чрез програми за обмен за втора употреба, преминава границата от 3,5 години.

Само в САЩ за второто тримесечие на годината са били върнати за рециклиране или повторна употреба 767 милиона телефона. Това представлява 34% увеличение спрямо същото тримесечие на миналата година. Тенденцията означава, че стойността на всяко устройство реално се повишава, посочват анализаторите.

В допълнение към нарастващата средна възраст на устройствата, за първи път iPhone 11 се оказва номер едно устройство, предавано за обмен, съставлявайки 35% от петте най-популярни устройства, събрани чрез програмите за обмен и надграждане.

Разбивката показва още, че средната възраст на iPhone, предаван за повторно ползване, се е повишила до 3,51 години. През това време средната възраст за моделите с Android вече е 3,62 години. Galaxy S9 остава най-доброто Android устройство, предавано за препродажба, от първото тримесечие на 2020 г. досега.

„Глобалното търсене на употребявани устройства на вторичния пазар продължава да расте. Това отразява повишаването на стойността на устройствата при замяна. Въпреки че потребителите държат смартфоните си за по-дълго време, виждаме все повече хора да търгуват със своите устройства“, коментира Биджу Наир, изпълнителен вицепрезидент за глобален свързан живот и международен план в Assurant.