• “Пълдин Туринвест” имало нужда от пари, затова бизнесменът поискал морската община да апортира дяловете си
  • Ако сделката се осъществи, той ще придобие контрола върху най-старото изложение у нас
  • ВАС ще решава до 14 октомври законно ли е прехвърлянето

Бизнесменът Георги Гергов се отказа от намерението си да увеличи капитала на съвместното си дружество с община Пловдив “Пълдин Туринвест” с акциите на Варна в “Международен панаир Пловдив” АД.

За 6 октомври той беше насрочил общо събрание на акционерите и точката за апорта беше в дневния ред. Решението на общинския съвет на Варна за тази сделка обаче е предмет на висящ съдебен спор и произнасянето на ВАС се очаква до 14 октомври.

Ако Варна стане акционер в “Пълдин Туринвест”, Георги Гергов би придобил контрол от над 79 на сто в “Международен панаир Пловдив” АД. Сега той има около 50%.

“Оттеглям тази точка от дневния ред и ще призова всички акционери да вдигнем капитала. Голям шум се вдигна”, заяви изненадващо Гергов пред “24 часа” във вторник.

По-рано той обяви, че дружеството има нужда от пари и затова не може да чака произнасянето на ВАС. 

“Делото може да го решат след 1 месец, може и да не го решат

Каквото и да решат, мен не ме интересува.  Всички акционери имат право да увеличават капитала. Ако не стане с община Варна, аз ще го вдигна – с мои пари или с община Пловдив ще се разберем. Ще видим какво ще стане по-нататък, може да тегля и кредит”, каза той. Гергов има 75 на сто от капитала на “Пълдин Туринвест”, община  Пловдив - 25%.

През 2016 г. държавата изненадващо прехвърли 29 на сто от дяловете си в “Международен панаир Пловдив” АД на община Варна и други 20% - на Пловдив.

През 2017 г. варненските съветници решиха да върнат акциите на държавата,

които са 16 314 400 - по 1 лев всяка. То остана неизпълнено до 2021 г., когато Гергов покани община Варна за акционер в “Пълдин Туринвест” с дяловете в панаира.

През октомври 2021 г. тогавашният министър на икономиката Даниела Везиева предупреди, че апортът на акциите би бил форма на скрита приватизация на панаира. В края на октомври точката бе оттеглена от дневния ред на заседанието на общинския съвет на Варна, но на 10 декември м.г. бе внесена отново и тогава са взети две решения. С първото се отменя решението от 2017 г. акциите да се върнат на държавата, с второто се задължава кметът Иван Портних да апортира дяловете от “Международен панаир Пловдив” АД в дружеството на Гергов.

Последва остра реакция и от вицепремиера по онова време Корнелия Нинова, която заяви, че Министерството на икономиката не е променило позицията си -

прехвърлянето на дяловете би било акт на скрита приватизация

По нейно настояване областният управител на Варна Марио Смърков оспори решенията на общинския съвет. Варненският административен съд ги отмени, защото за първото от тях липсва обосновка.

“Не е посочено никъде в мотивите на предложението становището на комисията и протокола от проведеното заседание кои са тези нови доказателства или нови обстоятелства, които да налагат прехвърлянето на акциите на община Варна на “Пълдин Туринвест” АД вместо на държавата. Не е извършена самостоятелна проверка относно финансовото състояние на дружеството “Пълдин Туринвест” АД и няма яснота какво налага апортирането на акциите от “Международен панаир Пловдив” АД в това дружество”, беше записано в съдебното решение от 18 април т.г.

Отделно чрез министъра на икономиката

държавата е трябвало да бъде конституирана като заинтересована страна,

а не е уведомявана какво се предвижда. Не ѝ е дадена възможност да присъства при приемането на решенията, а това нарушава принципа на равенство, пише още в решението на Варненския апелативен съд.

Последва жалба до ВАС, делото беше разгледано на 14 септември и обявено за решаване в едномесечен срок.

Самият ход на Гергов с общото събрание при висящ съдебен спор беше неочакван. “Това е нагло! Такава демонстрация е това – все едно се заявява, че решението е предварително ясно и че ще е в полза на намеренията на Гергов!”, коментира пловдивската общинска съветничка Веселина Александрова. Още миналата есен, когато стана ясно, че бизнесменът е предложил община Варна да стане акционер в “Пълдин Туринвест” , тя предупреди, че ако тази схема успее, бизнесменът ще придобие правото сам да взема решения за Пловдивския панаир. След като Георги Гергов даде назад чрез “24 часа” във вторник, тя обяви, че ще продължи да следи какво става с това дружество много внимателно.

Според нея, ако Гергов вдигне капитала със свои пари, това само би свило още дела на община Пловдив в “Пълдин Туринвет”. “Но това е безсмислено, защото той и сега има решаващия глас. А и Варна би апортирала акции, нямаше да внесе пари”, коментира Александрова.

“Община Пловдив е категорично против вдигането на капитала

на “Пълдин Туринвест”, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. На заседанието си на 30 септември общинските съветници трябваше да упълномощят представителя си в общото събрание на “Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов да гласува против апорта. Ако точката действително бъде оттеглена, до това няма да се стигне. Но и да се наложи гласуване, при 25 на сто дялове позицията на Михайлов не би имала никакво значение.

Председателят на общинския съвет във Варна Тодор Балабанов заяви за “24 часа”, че 

не е информиран за провеждането на общо събрание на акционерите

на “Пълдин Туринвест” на 6 октомври. “При проверка в Търговския регистър не открихме публикувана справка по темата. Своевременно написахме официално запитване до тях. Получихме официален отговор от “Пълдин Туринвест” АД. В него потвърждават, че ще има заседание на 6 октомври 2022 г., но на него ще се разглежда годишният доклад и годишният финансов отчет на дружеството и не присъства точка за увеличаване на капитала”, допълни Балабанов.

От документите в дневния ред става ясно, че печалбата на “Пълдин Туринвест” за 2021 г. е 196 866,09 лв. Акционерите трябва да решат дали тя да отиде за покриване на натрупаните загуби през минали години.

ГЕОРГИ ГЕРГОВ
ГЕОРГИ ГЕРГОВ