Цената на газа за октомври ще на нивата около 240 лв. за мгаватчас. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. От вчера се наблюдава повишение на борсовите индекси на нидерландската борса ТТF, само вчера то е било с 19%, но компанията реферира към индекса месец напред,  така че няма да има динамика за октомври, вероятно ще има към цената за ноември, каза още тя.

Нивата от 240 лв. се дължат на азерските количества, които от 1 октомври ще бъдат доставени на входна точка при Комотини. Ако газът се доставя през Кулата-Сидерокастро, то цената е цяла да бъде 305,98 лв. "Виждате каква голяма  е разликата", каза тя.

Златева съобщи още, че днес започва работа комисията за оценка на намеренията на компаниите по търга за доставки през ноември.  Тези фирми, които отговарят на изискванията ще бъдат информирани за това днес. за доставки за ноември. 

Имало голям интерес към 4 търга - краткосрочните за ноември и за декември, за средносрочния - за 2023 г., както и за 10-годишния. "Имаме компании от целия спектър – Америка, Европа, Близкия изток, Китай. Надяваме се с прозрачните процедури да постигнем добри нива за ноември. Индикациите са, че ще постигнем това и за декември", каза още тя и допълни, че ползите ще бъдат прехвърлени към потребителите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че напълно потвърждава, че цените на TTF са тръгнали нагоре, но нямало да повлияят на цената за октомври. Тя щяла да бъде добра за потребителите. Той заяви, че очаква последното заявление на компанията на 1 октомври.