Изстрелването на космическия кораб "Дракон" към Международната космическа станция (МКС) се отлага с един ден заради урагана Иън, който наближава Флорида, съобщи НАСА на сайта си.

Американската космическа агенция посочва, че изстрелването на кораба от Кейп Канаверал, Флорида, което беше планирано за 3 октомври, е насрочено за "не по-рано от 12:23 ч. местно време във вторник, 4 октомври".

В случай на ново отлагане друг опит за изстрелване може да бъде направен в сряда, 5 октомври,предава дарик.

От НАСА обясняват, че отлагането се дължи на приближаващия ураган. Специалистите ще продължат да следят метеорологичните условия и при необходимост ще коригират датата на изстрелване.

На 24 септември президентът на САЩ Джо Байдън подписва указ, с който обяви извънредно положение във Флорида заради приближаващия ураган и нареди да се предостави федерална помощ на щата.

Ураганът от категория 3 по скалата на Сафир-Симпсън вече е достигнал западния край на Куба и се движи на северозапад със скорост 5,8 метра в секунда.
Роскосмос обяви на 15 юли подписването на споразумение за съвместен полет на руски и американски астронавти до МКС. Предстоящата мисия включва руската космонавтка Анна Кикина.

Освен Кикина към МКС ще полетят астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада и астронавтът на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката.

Междувременно Асошиейтед прес и Франс прес предадоха, че докато ураганът Иън приближава, лунната ракета на НАСА вече е на безопасно място в хангара си и е малко вероятно да бъде изстреляна преди средата на ноември.

Вместо да се опита да я изпрати на първия ѝ изпитателен полет, екипът по изстрелването премести 98-метровата ракета Ес Ел Ес (SLS, Спейс Лонч Систъм) от площадката в космическия център "Кенеди". Пътуването от над шест километра до хангара отне цяла нощ.

Джим Фрий от НАСА каза, че ще бъде трудно ракетата да бъде ъпгрейдната и върната на площадката за опит за изстрелване през октомври. Сериозно предизвикателство ще бъде поставянето на нови батерии.

Следващият двуседмичен период, през който може да бъде осъществен старт, ще започне на 12 ноември.
Ракетата Ес Ел Ес трябваше да поеме към Луната преди месец, но изстрелването й беше отложено на два пъти поради изтичане на гориво и проблеми с двигателя.