В сряда италианската астронавтка Саманта Кристофорети стана първата европейка, която командва Международната космическа станция (МКС), съобщи италианската агенция АНСА, цитирана от БТА.

Астронавтката на Европейската космическа агенция Кристофорети пое управлението от досегашния командир, руснака Олег Артемиев, като взе от него церемониален месингов ключ.

45-годишната Саманта стана първата астронавтка на Италия по време на първата си мисия през 2014/2015 г.

Тя е едва петият европейски командир на МКС и вторият италиански гражданин след Лука Пармитано през 2019-21 г.

Кристофорети, изключително популярна личност с прякор АстроСам, каза „голямо благодаря на Италия и всички италианци и италианки, които винаги са ме подкрепяли и са ме следвали в тази мисия с обич.

„Чест и привилегия е да представлявам Италия тук в космоса. Ако съм тук днес, това е благодарение на голямата ангажираност, която страната ни имаше и продължава да има по отношение на космоса“.

Облечена в синя тениска и сиви панталони, с по-дълга коса от обикновено, Кристофорети благодари на Артемиев за командването и щедростта му.

„Желая ви щастливо завръщане на Земята през следващите няколко часа“, каза тя на бившия командир и двамата му колеги от екипажа Денис Матвеев и Сергей Корсаков, които се очаква да се приземят със „Союз“ в девет сутринта италианско време в четвъртък.

„За мен е удоволствие и чест да остана с вас и да продължа да работя с вас“, каза тя на колегите си от Екипаж- 4, с които пристигна на МКС.

Бившият и настоящият екипаж я поздравиха като "командир" преди аплодисментите и традиционния камбанен звън, с който завърши церемонията.

Когато назначението беше обявено по-рано този месец, Кристофорети каза: „Приемам смирено назначаването ми на длъжността командир“. Родената в Милано астронавтка е на МКС от началото на мисията си „Минерва“ през април.

„Очаквам с нетърпение да ползвам опита, който придобих в космоса и на Земята, за да ръководя много способен екип в орбита“, каза Кристофорети, която е в космоса за втори път.

„Поздравления Саманта“, каза президентът на Италианската космическа агенция Джорджо Сакочиа на 14 септември.

„Нейното назначение е повод за особена гордост за Италия и Европа. Като първата европейка, която заема длъжността командир на Международната космическа станция, Саманта отново ще бъде пример за вдъхновение за младите поколения“.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с италианската агенция АНСА)