“Адидас” обмисля да отвори IT център у нас

Нови инвестиционни проекти от Германия за 90 млн. лв. ще стартират скоро и ще разкрият 3500 нови работни места в България. Те ще са в областите на производството на автомобилни компоненти и информационни технологии. Това е станало ясно на среща между министъра на икономиката Никола Стоянов с компании от Бавария.

До няколко месеца в Източна България ще стартира проект на немска компания за автомобилни компоненти за най-големите производители на коли в света. Стоянов е обещал пълна подкрепа от държавата през целия период на планиране и реализиране на инвестицията. И е подчертал, че в тази област

вече имаме 270 компании с близо 70 хил. работещи

Един от най-големите автобусни превозвачи в Европа - “Фликсбус”, пък вече избра София за своя експертен център за IT, дигитализация, маркетинг и счетоводство. В Knowledge Hub Sofia до този момент са назначени 60 висококвалифицирани специалисти, като се предвижда броят им да достигне 250.

“Изключително сме доволни от инвестицията си в България и от таланта на българските IT специалисти. Именно кадрите в страната ви бяха сред водещите причини да ви изберем”,

подчертаха от ръководството на “Фликсбус”.

“България полага целенасочени усилия за привличането именно на инвестиции като вашата, които дават добавена стойност и са двигател за повишаване на конкурентостта и доходите на хората”, подчерта министърът. И изрази радостта си, че в конкуренция с шест други държави баварската компания е избрала страната ни.

България е все по-атрактивна локация за инвестиции, стана ясно още по време на срещата, тъй като много германски компании поради предизвикателствата на войната и пандемията търсят по-близка локация.

Сериозен интерес към откриване на IT център в България е изразила и германската спортна компания “Адидас”, но разговорите между двете страни все още текат. Идния месец ще дойдат представители на фирмата, тъй като ръководството е с отлични впечатления от България като извор на таланти в сферата на IT, дигитализацията и иновациите.

На среща с изпълнителния директор на “Адидас” Каспър Рорщед министър Стоянов е представил “София Тех парк” като подходящо място за новия проект.