Разликата при отделните точки на доставка на синьото гориво е значителна

В един и същи ден - сряда, служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви, че газопроводът има акт 16, а в Комисията за енергийно и водно регулиране директорът на “Булгаргаз” Деница Златева каза, че цената на газа за октомври ще е около 240 лв.

Взаимовръзката между интерконектора с Гърция и цената на това гориво е в доставките на газа от Азербайджан.

Според 25-годишния договор с азерския консорциум за доставка на 1 млрд. куб. м газ на година формулата, по която се смята цената, е на база на котировките на алтернативни на петрола деривати, които от година и нещо са много по-ниски от газовите индекси на нидерландската борса TTF. Само че в същия този договор е записано, че точката на доставка е Комотини

в Гърция. 

Тъй като интерконекторът не беше готов, точката на доставка беше сменена на Неа Месемврия, което доведе до фактуриране на азерските доставки по газовите котировки с отстъпка. Първоначално дори в страната влизаха едва 30% от договорените количества.

На откритото заседание в КЕВР Златева заяви, че нивата от 240 лв. се дължат на азерските количества, които от 1 октомври ще бъдат доставени на входна точка при Комотини (началото на газовата връзка с Гърция - б.а.). Ако газът влиза през Сидерокастро - Кулата, цената щяла да бъде 305,98 лв. “Виждате каква голяма е разликата”, каза тя.

Златева заяви още, че от вторник се наблюдава повишение на индексите на нидерландската борса ТТF с 19%, но компанията реферира към индекса “месец напред”.

Тя съобщи, че в сряда започна работа комисията за оценка на компаниите по търга за доставки за ноември.

Имало голям интерес към четирите търга - краткосрочните за ноември и за декември, за средносрочния - за 2023 г., както и за 10-годишния.

“Имаме компании от целия спектър – Америка, Европа, Близкия изток, Китай. Надяваме се с прозрачните процедури да постигнем добри нива за ноември. Индикациите са, че ще постигнем това и за декември”, каза тя и допълни, че ползите ще бъдат прехвърлени към потребителите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че напълно потвърждава, че цените на TTF са тръгнали нагоре, но нямало да повлияят на цената за октомври. Тя щяла да бъде добра за потребителите.

“Не мога да не изразя задоволството си, че през октомври се пречупи тенденцията за поскъпване и цената ще бъде под 250 лв.

Това е прагът, над който бизнесът обяви, че иска компенсации. Можем да кажем, че сме преминали един много труден период и имаме хоризонт напред”, каза председателят на КЕВР.

Пак в сряда стана ясно, че България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до ЕК с искане за таван на цените на природния газ.

В него се настоява да бъде прието становище за общоевропейски таван на цените на едро преди извънредната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък.

Гърция заедно с Белгия, Италия и Полша пое инициативата за писмо, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон. То е подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Те отправят искане предложението за определяне на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във възможно най-кратък срок.

Министър Шишков показа акт 16 за интерконектора след заседанието на кабинета в сряда.
Министър Шишков показа акт 16 за интерконектора след заседанието на кабинета в сряда.