Британската медия Би Би Си, която в последните години започна да прилага план за драстични икономии, обяви днес намерение да съкрати 382 работни места в международния си отдел, за да ускори дигитализацията си, предадоха световните агенции.

Планът в "Би Би Си Световна редакция" (BBC World service) ще се изрази в закриване на радиостанциите на медията на арабски, персийски и китайски, както и в спирането на някои телевизионни програми в Африка и Азия, предава БТА.

Би Би Си уверява, че нито една от 42-те й емисии на чужд език няма да бъде напълно закрита, но допълва, че почти половината от тях ще бъдат достъпни само онлайн.

"Еволюцията на навиците на аудиторията в света, с все по-нарастващ брой на хора, които достигат до информациите по дигитален път, е съпътствана от един труден финансов климат", припомня медията.

С приближаването на стогодишния юбилей на Би Би Си идния месец медията е под все по-голям финансов натиск. Освен застаряването на аудиторията й, консервативното правителство замрази таксите за телевизията за две години и това доведе до отваряне на огромна дупка във бюджета й на фона на голямата инфлация. Контекстът се влоши още повече с нарастване на цените и съответно и на разходите на Би Би Си, което тласна компанията към трудни избори.

Международният отдел на Би Би Си достига, според оценките, до аудитория от 365 милиона души по света всяка седмица и нейните програми са особено важни в страни, в които свободата на словото е ограничена.

Целта на новите мерки, обявени днес, е да се постигнат икономии в размер на 28,5 милиона британски лири на година (около 31 милиона евро). Планът за тези съкращения се вписва в плана, обявен през май за ускоряване на преминаването към цифровизация, което пък ще се изрази в съкращаване на 1000 работни места от общо 22 000 в Би Би Си и ще донесе икономии от 500 милиона лири годишно.

Медията вече обяви намерение да слее своите британски и международни информационни канали и да спре да разпространява някои свои канали.