За първи път в България система BMS ще управлява хотела, като оптимизира максимално енергийните разходи - стаите ще бъдат подготвяни автоматизирано

Уреди, които досега има само в САЩ и Канада, ще намаляват използването на ток и газ между 50 и 70%

5-звездният софийски бизнес хотел Holiday Inn спря да приема резервации и от началото на тази седмица затваря напълно за мащабна реконструция. Тя ще продължи до края на март догодина и когато отново отвори, вече ще се казва Crowne Plaza, съобщи за “24 часа” генералният мениджър на хотела Ани Петрова.

Holiday Inn бе изграден през 2007 г. в близост до Бизнес парка и негов инвеститор бе британската Meridian Leisure Hotels.

През 2020 г. хотелът бе придобит от “Видеолукс Холдинг”, собственик на търговските вериги “Технополис” и “Практикер”, но менажирането му остава по силата на дългосрочен франчайз договор със световната верига хотели и не е променян, нито се предвижда да се променя.

Реконструкцията сега се налага заради промяна на концепцията на глобалната компания, която държи брандовете Holiday Inn и Crowne Plaza – Intercontinental Hotels Group (IHG).

IHG е една от водещите в света хотелиерски фирми, която управлява над 6 хиляди хотела в над 100 държави и притежава 18 различни бранда, включително и Intercontinental.

“През последните 15 години Holiday Inn е символ на 5-звездно обслужване и стремеж винаги да предложим най-доброто на своите гости. Занапред концепцията е тези хотели да бъдат насочени повече към обслужване на средното ниво корпоративни гости, докато Crowne Plaza е хотелска верига от сегмента executive хотели, т.е. такива, към които се насочват за настаняване командировани висши мениджъри. Те могат да бъдат само с 5 звезди, какъвто беше и досега софийският Holiday Inn”, обясни Петрова.

Подобен тип градски хотели имат висока посещаемост, и то целогодишно. Досега Holiday Inn е имал средно 70% заетост на леглата от понеделник до петък и 40% през уикенда. За сравнение, средната заетост на хотелите в България по данни на НСИ е 23% през годината и стига до 45% в разгара на летния сезон, като в 4- и 5-звездните хотели по морето се стига и до 65-70% заетост.

Реконструкцията ще преобрази напълно хотела

Предстои изграждането на два нови ресторанта, като единият ще е с лятна градина, нов конферентен център с 9 зали и се предвижда промяна на атриума, лоби пространството и дори фасадата.

Проектът е дело на един от най-изтъкнатите у нас архитекти на хотелски комплекси – доц. арх. Александрина Ненкова, като е одобрен единодушно от борда на директорите на IHG след международен конкурс.

Управлението на проекта е на Lindner Immobilien GmbH, които построиха и софийския Бизнес парк.

“Инвестицията е сериозна, поне няколко милиона евро, но преди да приключи реконструкцията, няма как да назова точна сума. Във всеки случай тя надвишава доста обичайния бюджет, който се отпуска за реновации на обект от веригата Crowne Plaza, защото се залага това да е първият за веригата хотели от ново поколение”, каза мениджърката.

Реновацията поставя хотела в категорията green hotels. Голяма част от средствата се влагат например в нова BMS (Building management system), която ще управлява сградата по нов начин, като ще оптимизира максимално енергийните разходи. Системата ще подготвя автоматизирано стаите за гостите, преди те да се настанят, с възможност за онлайн чекинг и такава система по думите на Петрова ще има за първи път в България.

Хотелът подготвя и въвеждането на соларни панели, които ще се използват за топлата вода. Кухнята се преоборудва с уреди от изцяло ново поколение, каквито засега има само в САЩ и Канада, и те ще намалят разхода на ток и газ с 50 и дори 70%. След реконструкцията новото поколение Crowne Plaza Sofia ще бъде влючено в каталога на веригата като пример за останалите.