Според институт, когато има културна ценност, не може да се променя технологията на ремонта

Столичната община налага глоба от 100 хиляди лв. на “Трейс Груп Холд”, която направи ремонта и пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание. Това съобщиха от общината.

Според нея наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона за устройство и застрояване на Столичната община, но не е заради качеството на ремонта, който все още не е приет. Причината била, че работник на фирмата е счупил керамично паве при наместването му, а те са част от урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност и бяха обявени за такава през 2016 г.

От фирмата обясниха, че въпросното паве е трябвало да бъде поставено по края на отсечка и да бъде с друга форма, затова се е наложило да бъде чупено. Освен това от въпросните павета имало достатъчни количества.

Още преди седмица от общината обявиха, че част от настилката ще бъде редена отново, тъй като след пускане на движението се е разместила. Това щяло да бъде направено за сметка на изпълнителя.

От “Трейс” обаче казаха, че когато преди 1 година са започнали ремонта, са предложили технологията за поставянето да бъде друга, за да издържат жълтите павета на засиления трафик.

Предложението им предвиждало запълването на фугите да става с паста, състояща се от 50% битум и 50% каменно брашно.

От общината първоначално са настоявали да се спази оригиналната технология отпреди над 100 години, която изисква пясъчна основа и също пясък за запълване на фугите. Впоследствие са обещали да се обърнат към Националния институт за недвижимо културно наследство за разрешение да се промени технологията, тъй като от фирмата настоявали, че пясък се е използвал по времето, когато в София са се движили само конски каруци, но не и например тежки туристически автобуси.

От института коментираха за “24 часа”, че действително при обявяването на жълтите павета за културно наследство през 2016 г. са издали цялостно предписание как да се извършват ремонти и в него се съдържат включително мостри от керамиката и описание на оригиналната технология отпреди над 100 години.

В понеделник следобед сътрудниците на института се опитаха да открият писмено искане от общината за промяна на технологията, но такова не бе намерено до редакционното приключване на броя. От института обаче твърдят, че и да го бяха получили, едва ли могат толкова лесно да променят решението си.