Австралийската централна банка във вторник повиши основния си лихвен процент за шести пореден месец до деветгодишен връх от 2,6%, предаде АП, цитирана от БТА.

Увеличението на лихвените нива от четвърт процентен пункт беше по-малко от това реализирано през последните месечни срещи на банката. Повечето икономисти очакваха ръст още 0,5 процентни пункта.

Когато банката вдигна лихвения процент с четвърт процентен пункт на заседанието на борда си през май, това беше първото повишение на лихвения процент от повече от 11 години. Сега той е на най-високата си точка от август 2013 г., когато банката намали лихвения процент от 2,75 на сто на 2,5 на сто.

Управителят на централната бака Филип Лоу заяви след заседанието, че по-малкото покачване отразява този факт, че „лихвеният процент е увеличен значително за кратък период от време“.

„Размерът и времето на бъдещите увеличения на лихвените проценти ще продължат да се определят от входящите данни и оценката на борда за перспективите за инфлацията и пазара на труда“, каза Лоу в изявление.

Бордът повишава лихвените проценти в опит да намали инфлацията до целевата граница от 2 на сто до 3 процента. Инфлацията в Австралия е 6,1 процента, а Министерството на финансите очаква тя да достигне връх от 7,75 на сто през последното тримесечие. Безработицата е на близо 50-годишно дъно от 3,5 на сто.