Румъния може да даде на Република Молдова най-много 5 милиона кубически метра газ дневно, заяви премиерът Николае Чука. Молдовската държава е поискала от Румъния да получи природен газ, предаде Аджерпрес, съобщава БТА.

Той посочи, че от разговора му с молдовския премиер Наталия Гаврилица е станало ясно, че Молдова има нужда от 150 милиона кубически метра газ.

"Трябва да видим какви количества можем да осигурим в предстоящия период, защото както стои ситуацията с газохранилищата днес, имаме складирани над 86 процента, близо 87 процента, което означава, че ако успеем да подпишем договори за зимния период, за да запазим равновесието в системата и да имаме необходимите количества в студените дни, можем да осигурим съответното количество", посочи Чука.

Попитан дали Република Молдова ще има проблем с газа през зимата, румънският премиер каза: "Ако сега им се спрат доставките на газ от Газпром, действително имат проблем, а ние можем да осигурим за Република Молдова това количество по газопровода Яш-Унгени, което обаче не покрива нуждите им... 5 милиона кубически метра можем да дадем на ден, но не повече", отбеляза Чука.