Китай поднови държавната подкрепа за сектора на електромобилите, ход, който според експерти ще подхрани допълнително вече бързото му развитие, съобщи Радио Китай.

Освобождаването от данък върху покупката на електромобил ще бъде удължено до края на 2023 г. Това е третото удължаване, откакто страната за първи път въведе мярката през 2014 г.

През първите осем месеца на тази година в Китай са продадени общо 3,86 милиона електромобила, което е ръст от около 110 процента на годишна база.

В световен мащаб страната е на първо място по отношение на производство и продажби за седем поредни години, от 2015 г. насам.

През 2020 г. правителството одобри насоки за развитието на индустрията, в които се посочват пет основни задачи, които да се реализират до 2035 г., включително подобряване на капацитета за технологични иновации, изграждане на нов тип индустриални екосистеми и оптимизиране на свързаната инфраструктура. В допълнение, над 600 други мерки в подкрепа са въведени досега от централните и местните власти.

Към края на май общите продажби на електромобили в страната са надхвърлили 11,08 милиона бройки.