Спорът е за едно писмо, което представлява вътрешнослужебен документ и не предвижда предварително изпълнение 

Малка победа в безкрайната съдебна сага постигна Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) срещу "Евролаб 2011", след като  Върховният административен съд уважи частично жалбата на изпълнителния директор на агенцията да отмени част от определение от 22 юли т.г. 

БАБХ и дружеството водят помежду си над десет  дела, които са на различен етап.  Това е едно от тях, но всъщност е за разпоредба, която не е съществувало. 

Става дума за следното. Делото, което е решено днес, се отнася за писмо, с което е отменено разпореждане за допускане на предварително изпълнение на писмо на шефа на БАБХ до началник отдел „Граничен инспекционен пункт – Капитан Андреево“ в Дирекция „Граничен контрол" в агенцията.

С писмото е разпоредено от 20 май 2022 г. проби от пратки на плодове и зеленчуци от Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“ да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ.

Разбирането на изпълнителния директор на БАБХ е, че неговото писмо има само вътрешнослужебен характер, е довело до определяне на срок за изпълнение, който обективно предхожда датата, на която то би подлежало на изпълнение, ако се оспори. 

В своята жалба самият шеф на БАБХ изрично заявява, че не е допускал предварително изпълнение с оспореното писмо.

Ето защо подадената жалба от „Евролаб 2011“ ЕООД, по която е образувано и е висящо дело, е спряла изпълнението на оспореното писмо на изпълнителния директор на БАБХ, с което е разпоредил проби да се извършват в централната лаборатория на агенцията.

„Дори да се приеме, че разпореждането не е акт с вътрешнослужебен характер, в него не се съдържа разпореждане за допускане на предварително изпълнение и съответно не се съдържат мотиви за това. Считам, че самата жалба е насочена срещу несъществуващ административен акт и никъде в разпореждането не се съдържат данни за допуснато предварително изпълнение“, пише в жалбата на изпълнителния директор на БАБХ.

Предисторията на спора е, че писмото беше атакувано пред Софийския административен съд от „Евролаб 2011“ ЕООД, но със свое определение съдът остави жалбата без разглеждане.

На 19 юли т.г. ВАС го отмени и върна делото в административния съд за разглеждане по същество. Върховните магистрати приеха, че писмото представлява вътрешнослужебен акт, но съгласно конституцията и решение на Конституционния съд, когато той засяга права и интереси на определен кръг от хора, те имат право на съдебна защита.

В определението си от днес върховните магистрати приемат, че в писмото на изпълнителния директор на БАБХ не се вижда да има разпореждане за предварително изпълнение.

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е отменил несъществуващо разпореждане за допускане на предварително изпълнение, с което е постановил недопустим съдебен акт.