Към днешна дата газовите хранилища на Румъния се запълнени над 90 процента, съобщи румънският премиер Николае Чука, цитиран от агенция Аджерпрес. Чука посочи, че румънците и икономиката на страната ще разполагат с цялото количество газ, необходимо за изкарване на тази зима, независимо от метеорологичните условия, предаде БТА.

"Вече имаме 477 млн. куб. м газ повече в хранилищата в сравнение с миналата година, т.е. 2,774 млрд. куб. м от общия капацитет за съхранение от 3,07 млрд. куб. м. Румънците и нашата икономика ще разполагат с всичкия необходим газ, за да изкарат тази зима, независимо от времето. От 55-те милиона кубични метра, необходими за среднодневното потребление през зимата, почти половината се произвеждат рутинно в страната, а останалата част се покрива от складираните количества. Оценките показват, че няма абсолютно никакъв проблем с доставките на газ за населението, промишлеността и бизнеса“, написа премиерът Николае Чука в публикация на правителствената страница във Фейсбук.

Румънският премиер е поискал от отговорните институции да продължат интензивното съхранение на газ и внимателно да управляват количествата, необходими за преминаване на тази зима.

"С таван на цената на газа за румънците и достатъчно газ за функционирането на икономиката правителството ще продължи да подкрепя активно както гражданите, така и промишлеността ни", добави Николае Чука.