Оттеглянето на държавата от дълговия пазар продължи само две седмици, а завръщането стана с продажбата на рекордно скъпи ДЦК. На проведения аукцион на 17 октомври Министерството на финансите е продало книжа за 180 млн. лева при годишна лихва от 5,65%, като толкова висока тя не е била от поне 10 години.

Предложени са били ДЦК за 200 млн. лева, а подадените поръчки са били за 208, 2 млн. От ведомството на Росица Велкова са решили да бъдат одобрени поръчки за 180, 5 млн.

Последният аукцион бе на 3 октомври. Тогава отново бяха предложени книжа за 200 млн. лв., а бяха продадени само за 102,75 млн. лв. при годишна лихва от средно 4,01%.

След търга служебният финансов министър Росица Велкова излезе със съобщение, че се отменя обявеният по-рано емисионен календар за нов дълг в България и намек, че ако прецени, държавата ще излезе отново на чуждия капиталов пазар.

Това бе изтълкувано като послание от държавата към купувачите, че набирането на нов дълг не е жизненоважно и той може да не се продава, ако лихвата е твърде висока. Сложната пазарна игра между финансовото министерство и потенциалните купувачи - основно банки, застрахователи и пенсионни фондове, обаче явно продължава. А дали лихвата по дълга, която взема държавата, ще се качва още, ще стане ясно на 24 октомври, когато е насрочен нов търг пак за 200 млн. лв.