Росен Христов спомена и условие да се вземат отработените касети

Ние не само нямаме завой към Русия, ние осигуряваме диверсификация на доставките на ядрено гориво. Това заяви енергийният министър Росен Христов коментирайки пост във фейсбук на своя предшественик от редовния кабинет Александър Николов и се обърна директно към него.

Христов заяви, че „той освен, че няма опит в енергетиката, което е очевидно от неговото минало, но не разбира какво е диверсификация. Тя означава многообразие, тоест много източници, много доставчици, което осигурява сигурност и конкурентни цени. Това го видяхме с техния подход с газа сравнено с нашия. Техния – един доставчик и двойни цени за септември, никаква сигурност за октомври, ноември и декември. Нашият подход - конкурентни цени, цената наполовина, осигурени количества“, каза още настоящият енергиен министър.

Той си зададе и въпроса какъв подходът на редовния кабинет за АЕЦ „Козлодуй“. „Така нагласено постановление, че само една единствена компания, с която те вече бяха започнали да преговарят, да получи договор. Това е компания, която технически още не е готова. Политическата намеса в такова важно нещо като доставката на ядрено гориво е изключително неприемлива. Минимум две компании ще участват в търга – „Уестингхаус“, с които вече са водени разговори, и „Фраматом“, която е френска компания. Отмяната на предишното постановление позволяват на „Фраматом“ и на други компании, които по някакъв начин стъпват на руски компоненти и технологии, да участват. Това не са руски компании, те не зависят от руски доставки. Това са компании с солидна репутация, които снабдяват с гориво цяла Западна Европа и други страни по света. Ние не допускаме до търга руска компании, отваряме го за западни и американски компании, с които искаме да работим“, заяви Христов.

Според него всички тези коментари всяват паника в населението. „Подходът един източник с газа ни донесе двойно по-високи цени, платихме огромна икономическа цена. Помислете до какво би довело, освен икономическите загуби, вмешателство и вкарване на гориво в атомна електроцентрала, което не е готово, не е сертифицирано. Вие реално ли искате Александър Николов под диктовката на Кирил Петков да договори горивото за ядрената електроцентрала, или това да го направят най-признати международни експерти, които са в групата, която създадохме в БЕХ?  Всички тези спекулации, фейсбук постове, неприемливо е да се политизира и коментира. Едно е да си говорим за футбол и за общи политики, друго е да говорим за ядрена сигурност.“

Той нарече твърденията на Николов неверни и повтори, че той нямал никакъв опит в енергетиката, работел  в телеком компания и дори не е политик, не е в партия, която е в парламента. „Това е човек, който търси внимание със съчетание Русия и енергетика, което предизвиква интерес и хората се чудят какво става. Ядреното гориво ще бъде доставено с конкурентни процедури само след обстойна техническа експертиза от международна група експерти, само от компании, които могат да го сертифицират, които могат да вземат отработеното ядрено гориво, които имат технологията да контролират процеса. Ядрената централа е бижу, това е най-ценния енергиен актив в системата. Топ приоритет е да работи и да е в безопасност“.