Разработват лещи, които освен, че коригират зрението, ще имат микро екран, който ще може да предава информация за здравето на човек, пише испанският вестник El Pais.

По проекта работи компания от Съединените щати, която работи по прототип на лещи от 2015 г. насам. Все повече компании и учени се опитват да дадат на контактните лещи приложения, които изглеждаха като научна фантастика преди десетилетия, като например запис на видеоклипове или възможност за диагностициране и лечение на заболявания.

Очният хирург Даниел Елис смята, че тези нововъведения няма да се появят в лещите скоро, най-вече поради финансови причини, пише бТВ.

 Междувременно Sony кандидатства преди няколко години за патент за лещи с видеозапис, а Samsung за лещи, оборудвани с камера и способността да проектират изображения директно върху окото на потребителя.

В същото време някои изследователи се опитват да създадат роботизирани лещи, способни да увеличават и намаляват обекти чрез отваряне и затваряне на очите, а други се опитват да ги накарат да виждат в тъмното, нещо, което може да бъде много полезно на военното поле.

Производителите използват крехки, непрозрачни компоненти, за да накарат интелигентната електроника за контактни лещи да работи. За да излязат на пазара този вид контактни лещи, освен че преодоляват множество технически предизвикателства и осигуряват ясно зрение, от съществено значение е те да не представляват никакъв риск за здравето на очите. 

Ако има област, в която учени и технологични гиганти се опитват да използват потенциала на контактните лещи, това е здравето. Проучване, публикувано в списанието Advanced Materials Technologies, показва, че сензорните лещи могат да се използват за неинвазивно наблюдение на много заболявания и състояния.

„Наличието на биомаркери в сълзите ще доведе до диагностични контактни лещи, които да помогнат за откриването и лечението на системни и очни заболявания, като диабет, рак и синдром на сухото око“, казва Сиснерос.

Все още е твърде рано да се знае какви иновации ще бъдат включени в контактните лещи през следващите десетилетия, но възможностите са безкрайни. Не се изключва в далечно бъдеще те да бъдат оборудвани със сензори или камера, способни да записват вътрешна информация на окото и чрез програма за скрининг, базирана на изкуствен интелект, да поставят диагнози или да изпращат определени сигнали.