Производство на продукти с много висока стойност в космоса, възползвайки се от липсата на гравитация: европейската стартъп компания "Спейс Карго Ънлимитид" (Space Cargo Unlimited) се готви да конструира превозно средство, което ще служи като космическа фабрика, предаде Франс прес и БТА.

Договорът за производството на REV1 - автономно превозно средство без астронавт на борда, е възложен на компанията "Талес Аления Спейс" (ТАС), специализирана в конструирането на херметизирани модули, съобщиха от базираната в Люксембург и Франция "Спейс Карго Ънлимитид".

Космическият апарат, който тежи по-малко от три тона, ще може да се използва многократно - 20 пъти, и ще остава в ниска орбита на няколкостотин километра височина в продължение на два до три месеца за всяка мисия.

Апаратът се основава на опита в областта на компания "Талес Аления Спейс", която разработва космическото превозно средство Спейс Райдър (Space Rider) за Европейската космическа агенция (ЕКА) след кораба IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), който излетя успешно през 2015 г.

"Събрахме необходимите средства, за да осигурим разработването на първата фаза на превозното средство", каза Никола Гом, главен изпълнителен директор на "Спейс Карго Ънлимитид".

Компанията разчита на появата на нова икономика, тъй като до 2040 г. се очаква производството в космоса да съставлява 10 милиарда долара, според оценки на "Морган Стенли".

Приложенията на космическата фабрика са многобройни - от селското стопанство до фармакологията и новите материали, обяснява Никола Гом.

През 2020 г. "Спейс Карго Ънлимитид" вече изпрати 320 лозови пръчки в космоса за 14 месеца.

"Излагането им на космическата среда доведе до изменения, придали на тези растения характеристики на повишена естествена устойчивост към климатичните промени", каза Никола Гом, припомняйки, че гравитацията е единственият параметър на живота, който не се е променял от 4 милиарда години, и че липсата му поражда "ускорена еволюция".

Компанията планира през 2024 г. да пусне на пазара тези по-устойчиви сортове каберне совиньон и мерло.

Производството в космоса също така може да позволи полирането на високопрецизни оптични лещи чрез преодоляване на ограниченията, свързани с гравитацията, или например да осигури "идеално чисти стаи" за направата на микропроцесори.

Представяйки космическата фабрика REV1 на сайта си, компания "Спейс Карго Ънлимитид" казва, че следващата индустриална революция на Земята ще се случи в космоса.