Темпът на нарастване на потребителските цени в еврозоната се ускорява до рекордните 10,7 на сто през октомври на годишна основа, докато през септември показателят беше 9,9 на сто. Това показва първоначалната оценка на европейската статистическа агенция Евростат, публикувана днес на сайта й.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната през октомври, енергията има най-висок годишен темп на растеж (41,9 на сто през октомври, спрямо 40,7 на сто през септември), информира БТА. След нея се нареждат храни, алкохол и тютюн (13,1 на сто през октомври, в сравнение с 10,6 на сто през септември), неенергийни промишлени стоки (6 на сто през октомври, спрямо 5,5 процента през септември) и услуги (4,4 на сто през октомври, спрямо 3,3 на сто през септември).

Сред страните членки на еврозоната през октомври, отнесено към миналогодишния октомври, най-силен ръст на потребителските цени отново се очаква да регистрира Естония (22,4 на сто), следвана от Литва (22 на сто) и Латвия (21,8 на сто).