В Силистра строят малко, но средната площ е над 217 кв. м

Жилищният строителен бум у нас е продължил и през третото тримесечие, когато са довършени и получили акт 16 нови 1316 жилищни сгради. Площта на жилищата в тях е с 48,4% повече от същото тримесечие на миналата година.

Но тъй като броят на жилищата е с над 52% ръст за една година, средната площ на жилищата всъщност намалява леко, показват данните на НСИ, публикувани в понеделник.

В Силистра, където има сравнително малко нови жилищни сгради - едва 5 за цялото тримесечие, с общо 7 жилища, средната площ се получава огромна - 217 квадратни метра.

На другия полюс са Разград и Търговище, където също няма особено голямо жилищно строителство - едва по 7 сгради за трите месеца и в двете области. Там апартаментите са маломерни в сравнение с тези в Силистра - 66-70 квадратни метра.

Има и област, в която през третото тримесечие не е довършена и пусната нито една жилищна сграда - Видин.

Както и преди масовото жилищно строителство е съсредоточено предимно в големите областни центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора. Извън тях видим подем на строителството на жилищни сгради има в Габрово и Перник.

По-голямата част от новите жилищни сгради в България - близо 80%, всъщност са къщи, а останалите - жилищни кооперации.

Вилите са съвсем незначителен дял от новопостроените сгради, но техният брой расте в последните години.

В сравнение с 2019 г. броят на пуснатите в експлоатация жилищни сгради в момента е двойно по-висок и това не се отнася само за третото тримесечие на 2022 г., а за цялото време от края на 2020 г. насам.