Ако поискаме промяна в плана за възстановяване и устойчивост това ще забави вече договорените реформи и инвестиции. 

Така по време на парламентарния контрол служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов отговори на въпрос на ГЕРБ дали е възможно предоговаряне на ангажимента ни за емисиите от въглищни централи в срок до 2026 година и за премахване от плана на проекта RESTORE

Той обясни, че съществуват възможности държавите-членки да отправят искания за изменения в плановете си, но когато обективни обстоятелства обосновават това.

Имало обаче и правна възможност ЕК да отхвърли едно такова искане.

От своя страна това можело да доведе и до значително забавяне и спиране от ЕК на догововени вече инвестиции и реформи, като това ще лиши страната ни от сериозна част по плащанията по ПВУ, който се представят по вече предварително договорения график.

"Евентуално изменнеие на плана изисква спиране на текущата работа по него, изготвяне и представяне от българска страна на нов план, одобряване на нови проекти и допълнителни реформи. Ако ЕК изобщо счете искането ни за промяна в плана за правно обосновано, процесът по одобрение би отнел месеци.", обясни още той. 

В процес на финализиране е нов инструмент, който ще предостави на страните-членки допълнителен ресурс за адресиране на проблемите в сектор "енергетика", посочи още Пеканов.