Отстъпката за горивата от 25 ст. на литър ще е до края на този месец, след това отпуснатите 150 млн. лв. свършват. Това показват изчисления на финансовото министерство. Възможно било след 1 декември част от бензиностанциите да продължат с отстъпката, но имало риск това да е за тяхна сметка и да няма компенсация от държавата.

Дали отстъпката ще остане и колко голяма да бъде тя през другия месец, ще трябва да решават депутатите. В парламента вече има внесени три закона по темата. Единият е на “Продължаваме промяната”, който предвижда компенсации да се дават чрез облагане на свръхпечалбите на нефтените компании. Подобен вариант предлагат и от служебното правителство.

В петък законопроект внесоха и от ГЕРБ. Той предвижда чрез въвеждане на мито върху вноса на руския петрол да се събират пари за плащането на компенсация. От партията изчисляват, че тя може да е 1 лев на литър чрез събираните месечно 100 млн. допълнително.

При парламентарния контрол премиерът Гълъб Донев обясни, че забраната за износ на горива от 5 декември още не е вдигната.