КФН иска от компаниите с 3 лв. по-високи вноски в два фонда, според експерти това няма да оскъпи полиците

Битката за клиенти между застрахователните компании   свали цените на задължителната “Гражданска отговорност”. Проверка на офертите на дружествата показва, че от август насам полицата е поевтиняла с близо 60 лева.

Например водач с над 10 г. стаж, който кара дизелов автомобил на 15 г. и с мощност до 150 конски сили в голям град, сега ще плати 180-210 лв.

Най-голяма разлика между цените има за по-скъпите и мощни коли

и въпреки че отдавна обсъжданата система “бонус малус” все още не е въведена официално, застрахователите имат критерии, по които определят цените.

Компаниите вземат предвид мощността на колата, населеното място, където се кара основно, а 25% от цената на полицата се определя от възрастта и опита на водача. В последно време се отчита и дали автомобилът е за лично или служебно ползване. За фирмените полиците са по-скъпи, особено ако с тях се превозват опасни товари, ако се отдават под наем, ако се използват като таксита или имат десен волан.

Поради това разликите за една и съща полица варират в диапазона от 10 до 100 лв.  

Отстъпки се дават, ако сумата се плати накуп,

а не на четири равни вноски. При разсрочено плащане при първата и втората сума се плащат допълнително 10-30 лв.

Експерти съветват да се използват калкулаторите, достъпни в интернет, за да се ориентират потребителите в офертите на застрахователите.

Преди дни Комисията за финансов надзор пусна за обществено обсъждане

увеличение на размера на вноските,

които застрахователите начисляват за двата гаранционни фонда - обезпечителен и за незастраховани автомобили. Първият изплаща обезщетения на пострадали, когато виновният водач и избягал от местопроизшествието или се е оказал без застраховката.  Сега вноската от всяка издадена полица е 10,50 лв., а предложението на комисията е да стане 12,50 лв.

От втория фонд се изплащат обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но компанията не може да плати. В момента от всяка полица за този фонд се отчисляват 2,50 лв., а предложението е сумата да се вдигне на 3,50 лв.

Експерти от застрахователния бранш коментираха, че не се очаква исканата промяна да се отрази върху цената на полицата заради засилената конкуренция между застрахователите. Ако някои дружества все пак решат да “пипнат” цената, то увеличението ще е около или под 1 лв. и реално няма да се усети от собствениците на автомобили. 

Ако предложението на финансовия регулатор бъде прието, в двата фонда ще влязат 11,4 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. По данни на КФН регистрираните автомобили са 3,8 милиона. Сметката обаче е приблизителна, защото за 20% от тях полица не се купува, въпреки че застраховката е задължителна.