В момента поправят процедурите за продажба, за да вписват адреса задължително и когато купуваме   документа от бензиностанция

Най-късно до няколко месеца пътната агенция ще започне да ни уведомява по имейл за предстоящо изтичане на винетката, съобщиха от АПИ.

В момента се работи по процедурите за продажба на винетките от посредници, например бензиностанции и всички останали търговски обекти, в които се продават тези документи. Когато купуваме директно от сайта на Националното толуправление, сега задължително въвеждаме имейл адрес, на който получаваме уведомление, че сме платили, и фактура за това. На същия имейл ще получаваме и уведомление до 24 часа преди изтичането на срока на винетката, за да имаме време да я подменим с нова.

Проблемът е, че когато винетка се купува от бензиностанция, в момента процедурата не изисква служителят задължително да впише имейл адрес за кореспонденция. Сега това ще бъде коригирано.

Уведомяването за предстоящо изтичане на винетката е важно, защото много хора купуват годишни винетки и забравят кога са го направили. Контролът обаче е изцяло автоматичен и когато пътните камери заснемат превозно средство без винетка, директно се налага глоба. Преди три години, когато системата заработи, глоби се налагаха за всяко заснето преминаване без винетка, но после практиката се промени и се налага по една глоба на денонощие. Това обаче може да продължи дълго време, тъй като управлението няма практика да уведомява собственика на колата и обикновено той разбира чак когато екип на толполицията го спре на пътя или когато му се наложи да потърси обществена услуга от държавната или общинска администрация.

Глобата за ползване на обществените пътища без винетка е 300 лв., но за всяко засечено ползване се плаща и компенсаторна такса от 70 лв., която на практика може да се налага безброй пъти.

Допреди една година у нас имаше доста куриозни случаи заради практиката на толуправлението да не възстановява платени пари за електронна винетка, когато човек е направил явна техническа грешка при въвеждането на регистрационния си номер. С поправка на Закона за пътищата преди година бе допуснато поне клиентите да могат след писмена молба да се възстановяват парите в такива случаи, но това се прави само ако проверка установи, че регистрационен номер като въведения не съществува в България.

Други неприятни случаи се получават при покупка на винетка, когато се избере опция тя да влезе в сила не веднага, а примерно след часове, а водачът тръгне на път преди това. Обикновено такива казуси се случват при продажби от търговски обект, намиращ се край пътя. В такива случаи, ако камера заснеме превозното средство, водачът му също се счита за нарушител и следва глоба плюс компенсаторна такса.