Най-ниски са доходите в Благоевград и Кюстендил

Независимо че София, Пловдив и Варна с положителната си динамика се отличават от всички останали области, има други, които бързо напредват по различни показатели, показва новото издание на “Регионални профили”. Авторите на проучването ги наричат “вторични центрове”. (Виж картата).

Например Габрово е дръпнал толкова много по заплати и стандарт на живот, че е на второ място по тези показатели в страната след столицата. Това е и областта с най-ниско ниво на бедност.

Област Велико Търново е дръпнала през последната година по икономическа активност и е на трето място по висока заетост сред труооспособното население, ниска безработица и високо образователно равнище на работната сила.

На първо място по тези показатели е столицата, а на второ - Варна.

София е и национален лидер по високи инвестиции на човек от населението, а на второ място е Софийска област.

Пазарджишка област пък е на първо място в страната по пътна инфраструктура. Това се получава заради голямата гъстота на железопътната и магистралната мрежа в областта, но също така и заради състоянието на пътната настилка, което е много добро.

Плевен е на първо място по здравеопазване. Показателите са високият брой лекари на човек от населението. Там има и голяма леглова база в болниците, а и броят на преминалите през болнично лечение е много висок, което се дължи главно на наличието на университетска болница.

Русе се намира на трето място по култура заради многото посещения на кина, театри, музеи и библиотеки.

Търговище е на първо място по сигурност, тъй като броят на регистрираните престъпления срещу личността и срещу собствеността е най-нисък спрямо населението , а разкриваемостта им е висока.

Към средата на 2022 г. София е първа по средна брутна месечна заплата, област София е на второ място, а в рамките на 1400-1500 лв. са възнагражденията в областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово. Най-ниските заплати през 2022 г. се отчитат в Благоевград и Кюстендил. На ниво общини най-високите възнаграждения са вцл и около трите водещи центъра – София, Варна и Пловдив, както и в Средногорието.