Японският министър на образованието и науката Кеико Нагаока съобщи, че Япония ще удължи участието си в програмата на Международната космическа станция (МКС) до 2030 г., съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Япония е първата страна от програмата, подкрепила решението на САЩ, които миналата година потвърдиха ангажимента си към МКС до 2030 г. На станцията от 2008 г. действа японският модул "Надежда".

Според изпълнителния директор на Роскосмос Сергей Крикальов бъдещата съдба на МКС все още е неясна, тъй като сега се обсъжда експлоатацията й след 2024 г. Руският вицепремиер Денис Мантуров бе казал по-рано, че според Москва е възможно удължаване на експлоатацията на МКС до 2028 г.

Нагаока и ръководителят на американската космическа агенция виртуално подписаха и споразумение, което дава възможност на Япония да изпрати един астронавт на разработваната от НАСА лунна станция "Гейтуей", чието строителство трябва да приключи през 2028 г. Япония пък ще предостави акумулатори за жилищния сектор на станцията и безпилотни космически товарни кораби. С тях до 2030 г. ще бъдат транспортирани четири тона материали и оборудване за "Гейтуей".