Патентното ведомство връчи своите годишни награди

Още двама български изобретатели вписаха имената си в “Златната книга” на Патентното ведомство.

Проф. дн инж. Павлинка Долашка и проф. д-р Костадин Костадинов развиват научната си дейност в областта “Индустриална собственост”. За първа година има награда в категорията общ принос в индустриалната собственост - получи я Томс Дерсаркисян.

Нанороботи, козметични и лекарствени продукти и машини за добив на индустриално злато са изобретенията на тримата.

Всяка година церемонията по вписване в “Златната книга” отличава най-изявените български изобретатели и откриватели. Грамотите им връчи в петък в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Румен Радев. Почетни гости бяха председателят на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош и проф. д-р Владя Борисова – председател на Патентното ведомство в България.

Реплика на “Златната книга” с автентичния текст от оригинала връчена като  подарък от проф. Борисова за президента Радев.
Реплика на “Златната книга” с автентичния текст от оригинала връчена като подарък от проф. Борисова за президента Радев.

Иновативни технологии за получаване на биологично активни вещества

от растителни и животински източници - предимно от морски и градински охлюви, е разработката, която донесе отличието на проф. д-р инж. Павлинка Долашка. С тях се третират бактериални и инфекциозни заболявания, използват се за регенериране и възстановяване на тъкани, като имуностимулатори, както и за предпазване от инфекциозни заболявания. Активните компоненти от слуза на охлювите са включени в хранителни добавки и козметични продукти, разработени от проф. Долашка и екипа ѝ в периода 2014-2022 г. в партньорство с български фирми.

Тя е с 30-годишен принос в областта на индустриалната собственост, ръководител е на научен колектив в  Института по органична химия с център по фитохимия към БАН и на направление “Води” към Центъра по компетентност Clean&Cercle. Автор и съавтор е на 13 обекта на индустриална собственост, защитени с патенти за изобретение и полезни модели в областта на химията и фармацията. От тях 12 са внедрени в козметични и лекарствени продукти, които се продават у нас и в чужбина.

С разработването на микро -и нанороботи за инжектиране в единична ракова клетка на различни субстанции,

с които лекарите и биолозите да преценят каква е реакцията и да се проследи как тя въздейства на раковите образувания, награда заслужи и д-р инж. Костадин Костадинов. Той е с над 35 годишен принос в областта на индустриалната собственост. Професор по роботика и мехатроника в института по механика към БАН. Автор и съавтор на 20 патента в областта на роботиката и мехатрониката, като 11 от тях са внедрени в различни отрасли на промишлеността, науката и медицината.

“Ние като инженери осигуряваме само инструмента и по този начин помагаме на лекарите и биолозите, защото клетките са 20 микрона, много е трудно да се инжектира в тези клетки ръчно каквото и да е, затова се използват тези микро - и нанороботи”, обясни инж. Костадинов. Той е създал и роботи за инвитро оплождане “Микрона 01”.

Томс Дерсаркисян е разработил и внедрил машини и съоръжения, които работят в Германия, Северна Македония, Украйна и България. Патентованите му иновативни технологии и машини са с доказан икономически ефект.

По негова технология се добива за първи път индустриално злато при съпътстващ добив на пясък,

а публикацията му за десорбация с помощта на модифицирани електрически заряди в течна среда е една от най-добрите в света.

Томс Дерсаркисян е автор и съавтор на 14 авторски свидетелства, 3 патента за изобретения и 10 полезни модела в областта на автоматизацията и машиностроенето в минната промишленост.

От създаването на “Златната книга” досега се пазят имената на авторите на 17 български открития от световно значение, както и на 130 български изобретатели, отбеляза председателят на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова. По думите ѝ основната цел на ведомството е да работи активно за сигурна среда, която да осигури защита и популяризиране на откритията и иновативните решения у нас.

Шефът на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош добави, че индустрии- те, в които се използват интензивно правата върху индустриалната собственост,

генерират около 53 на сто от БВП на България

– значително над средния за Европа процент, който е 47.

Реплика на “Златната книга” с автентичния текст от оригинала подари проф. Борисова на президента Радев. А той благодари на всички иноватори и учени за неуморния им труд и стремеж към иновации.

“Златната книга”, учредена през 1981-а, се отваря веднъж в годината, за да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели.