Изследователи може да са открили нов биомаркер за тежък COVID-19, съобщи електронното издание “Юрикалърт”, предаде БТА.

Учени от Каролинския институт в Швеция са установили, че пациентите с остра форма на инфекцията имат повишени нива на цитокина интерлевкин-26 (IL-26) в кръвта си. Наблюдава се корелация между високите му показатели и много силен имунен отговор на възпалението, което означава тежки случаи на заболяването. Констатациите показват, че цитокин IL-26 е потенциален биомаркер за остра форма на COVID-19.

Ваксините се оказаха ефективни за намаляване на броя на случаите на тежка инфекция. Въпреки това появата на нови варианти на вируса, ограниченото разпространение на препарата и понижаването на имунитета са проблеми, които карат учените да търсят по-ефикасни лечения на болестта.

„Трябва да разберем повече за основните имунологични механизми, за да намерим най-подходящи терапии. Съществува и необходимост от по-добра диагностика при пациенти с КОВИД-19“, казва Едуардо Карденас от Каролинския институт, който е и водещ автор на проучването.

Специалистите се опитват за първи път да установят дали сигналът, подаден от имунната система чрез цитокина IL-26 е свързан с тежкия КОВИД-19.

“Вече знаем, че IL-26 участва в мобилизирането на имунни клетки, които се борят с бактериални инфекции в белите дробове, а също и при хронични респираторни заболявания при хората“, обяснява проф. Андерс Линден от Каролинския институт, който е част от научния екип. “Нещо повече, IL-26 има антивирусни и антибактериални ефекти“.

В изследването участват 49 пациенти, които са хоспитализирани с новия коронавирус, като 44 от тях имат тежки симптоми и се нуждаят от кислородна терапия. Те се лекуват в болница в Стокхолм в периода между юни 2020 г. и януари 2021 г. За същия период е наблюдавана и контролна група от 27 души, които са здрави. След това изследователите измерват нивата на IL-26 протеин и други съединения в кръвта им, показващи наличие на възпалителен процес.

“Можем да покажем за първи път, че нива на цитокина IL-26 в кръвта са много по-високи при пациенти с КОВИД-19, отколкото при здравите в контролната група“, казва д-р Карденас.

Изследователите също установяват, че увеличението е свързано с т.нар. цитокинова буря – много силна и опасна реакция на човешкия организъм, която се свързва с тежки случаи на инфекцията.

“Откритието ни дава потенциален биомаркер за тежък КОВИД-19, а заради антивирусните ефекти на IL-26 може да сме идентифицирали и нова терапевтична цел“, допълва професор Линден.

Според д-р Карденас резултатите са обещаващи, но са предварителни и изискват допълнително проучване с по-голяма група пациенти. “Подобно изследване може да даде повече информация за клиничната стойност на измерването на IL-26 при пациенти с КОВИД-19. Например дали нивата му отразяват тежестта на заболяването”.

Данните от изследването са публикувани в изданието “Фронтиърс ин имюнолъджи”.