Британският научноизследователски кораб "Сър Дейвид Атънбъро" отплава за шестмесечна експедиция в Антарктида, за да проучи заплахата от бъдещи покачвания на морското равнище и опасностите за морското биоразнообразие, предаде ДПА и БТА.

Полярният изследователски кораб на стойност 200 милиона лири (230,4 милиона долара), който има 30-членен екипаж и до 60 учени и помощен персонал на борда, напусна родното си пристанище Харуич в Есекс в неделя. Плавателният съд трябва да достигне изследователската станция Ротера на Антарктическия полуостров до Коледа.

Преди отпътуването му професор Джейн Франсис, директор на Британската антарктическа служба, която обслужва кораба, отбеляза, че учените изследват критични точки, в които Земята се променя необратимо, като например ледената покривка на Западна Антарктида.

"Ако тази ледена покривка се разтопи, това може да доведе до покачване на нивото на световния океан с около 3 до 5 метра. Така че случващото се в Антарктида няма да остане само на ледения континент, а ще засегне всички нас", каза Франсис.

"Понастоящем глобалното морско равнище се покачва сравнително стабилно, с около 3 до 4 милиметра годишно, което не звучи много, но ще залее доста брегови линии по света. Това, което наистина трябва да направим и което се надявам да научим от настоящото плаване, е как климатичните промени се отразяват на Антарктида", добави тя.

Корабът ще използва система с изкуствен интелект, която ще препоръчва най-бързите и икономични маршрути между локациите, вземайки предвид морския лед, динамиката на океана и времето.

Онлайн анкета предложи корабът да бъде наречен Боути МакБоутфейс. Наименованието в крайна сметка получи една от роботизираните му подводници.

"Това наистина привлече вниманието към кораба, но мисля, че решението да го кръстим на сър Дейвид Атънбъро беше абсолютно перфектно и е голяма чест да имаме плавателен съд с неговото име", каза още Джейн Франсис.