Суперкомпютър, създаден за прогнозиране на моделите на човешката цивилизация, направи предсказание, че животът ще приключи до 2050 г.

Машината, създадена през 1973 г. от водещи университетски преподаватели, вече е сбъднала няколко от прогнозите си, включително намаляването на наличността на природни ресурси и жизненоважни минерали. Нейният сложен алгоритъм взема предвид различни фактори, включително раждаемост и нива на замърсяване, за да представи прогнози за това какъв ще бъде животът.

Прогнозата му за 2020 г. била, че състоянието на планетата ще бъде "изключително критично". "Ако не направим нищо по въпроса, качеството на живота ще се понижи до нула", се казва в репортажа на суперкомпютъра.

"Замърсяването става толкова сериозно, че ще започне да убива хора, което от своя страна ще доведе до намаляване на населението, по-ниско, отколкото е било през 1900 г. Около 2040-2050 г., цивилизованият живот, какъвто го познаваме на тази планета, ще престане да съществува."

Машината, наречена "Първи свят", предупреждава, че по-чистите автомобили и намаляването на раждаемостта са толкова малка промяна, че са почти без значение за оцеляването на света.

За съжаление на човечеството прогнозите на суперкомпютъра се потвърждават и от кралския астроном Мартин Рийс, един от най-изтъкнатите астрофизици в страната. Той също предрича мрачно бъдеще за човечеството, като твърди, че катастрофалните заплахи -  от изменението на климата до прекомерната зависимост от технологиите - ще направят оцеляването на човечеството много трудно, съобщи Daily Star.