"Добра новина е, че "Лукойл" се съгласи да си изпълнява задълженията в България и да си плаща данъците – нещо, което не е правила от 2007 г. досега. За първи път тази година обяви, макар и символична, печалба от 70 милиона лева."
Това заявви пред БНР Владислав Панев от "Зелено движение", съпредседател на ДБ.

Относно 700-те милиона приход за бюджета за догодина, които обяви прогнозно вицепремиерът Христо Алексиев, Панев поясни, че това може да се получи при натовареност на рафинерията "на макс", правителството да договори продължаване на дерогацията за продажба на произведени от "Лукойл" нефтопродукти, както и ако се запази маржът между "Уралс" и "Брент".

"Нещата висят във въздуха. Тези 700 милиона лева не са птичка в ръката в никакъв случай."

"Рафинерията купува по-евтин петрол, но това не се отразява на цените на бензиностанциите до момента по никакъв начин", отбеляза още той.

Владислав Панев тълкува изявленията на служебното правителство като "договорка от типа и вълкът сит, и агнето цяло" и "изпреварващ удар, за да може да прекрати и исканията – и нашите, и на други парламентарни партии, за по-справедливо облагане на тези свръхпечалби".

Сега според него, "облагайки само една част от печалбите на компанията, стимулираме още по-голям внос на руски петрол, без това да се отрази на цените по бензиностанциите".

"Тоест ние не само заобикаляме санкциите. Ние насърчаваме по този начин покупките от Русия. От свръхпечалба над 2 милиарда лева ще влязат, при сегашните маржове, 700 милиона лева. Ако всичките тези пари се дадат за намаление на цените на горивата, може би около 50 стотинки на литър гориво."

Панев вижда като правилна стъпка плановете не всичко да отиде за отстъпки за горива, а да се подпомогнат и пътуващите с обществен транспорт, като така ще се таргетират хората без лични автомобили.

"Ако отстъпките отидат към ваучери за ползване на автобуси, на влакове – това би било по-справедливо."

Вчерашната среща на ДБ с президента Владислав Панев определи като "агресивна дипломация, която няма общо с консултации за връчване на мандати за правителство, а по-скоро със заяждане на геополитически теми".

"Изводът може би е, че на президента му е удобно да управлява със служебни правителства, затова и бави мандатите. Бавенето на мандатите е очевидно и това, че той се чувства комфортно с управление на служебен кабинет."

"Първият мандат е тотално невъзможен за случване. С втория - топката е в ПП, е възможно да се договори правителство на малцинството с подкрепа в пленарна зала от над 120 народни представители при ясна управленска програма, не подпис на бял лист и след това в парламента мнозинството на статуквото да си прави, каквото си иска. (...) За да се направи такова правителство и да има смисъл от него, то трябва да бъде с много висок залог - много сериозни реформи, които да бъдат подкрепени от мнозинството в зала. Иначе няма смисъл да си играем на куклите и парцалките", коментира Владислав Панев в предаването "Преди всички".