Американският щат Ню Йорк забрани за период от две години част от дейностите по "копаенето" на криптовалути, тъй като създаването им е твърде енергоемко, предаде Франс прес. Това е първият американски щат, който преустановява изцяло или частично тези дейности.

Губернаторката от Демократическата партия Кейти Хочул подписа във вторник гласувания през пролетта от щатския парламент законопроект, който предвижда мораториум върху дейностите по "копаене", консумиращи изкопаеми горива.

През последните години някои специализирани компании възобновиха стари електрически централи в щата Ню Йорк, за да осигуряват електроенергия за такива операции.

Според специализираната компания "Диджиконъмист" (Digiconomist), "копаенето" или създаването на един биткойн, най-популярната криптовалута в света, изисква 1150 киловатчаса, или средното потребление на американско домакинство за 40 дни.

Влязлата в сила от днес забрана се отнася за метода на копаене, известен като "доказателство за работа" (Proof of work), който се смята за най-енергоемък и понастоящем е най-използваният.

Той се състои във възможно най-бързото осъществяване на серия от комплексни изчисления от компютър, за да бъде определен "победителят" и той да получи една или няколко единици криптовалути.

Този процес все по-често е заменян от протокол, наречен "доказателство за залог", който не се нуждае от изчисления и съответно потребява значително по-малко електроенергия.

Mораториумът трябва да осигури на щата Ню Йорк необходимото време, за да направи оценка на влиянието върху околната среда на дейностите по копаене на криптовалути на територията му.

Няколко страни вече забраниха "копаенето", сред които и Китай, който бе световен лидер в създаването на дигитални валути до юни 2021 година, когато тези дейнисти бяха преустановени.

От забраната за копаене в Китай се възползваха САЩ, които разполагат с достатъчно електроенергия и се превърнаха във водещ "производител" на криптовалути в света.

В Европа Косово също забрани копаенето през януари 2022 г. заради проблеми със снабдяването с електроенергия, причиняващи периодични прекъсвания на електрозахранването.