Служебното правителство тепърва ще проведе разговор с Европейската комисия, за да си изясни има ли право България да изнася продукти от петрол, произведени у нас, или няма.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Христо Алексиев пред журналисти в Министерския съвет.

"Наистина в регламента няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, такава забрана има за суров нефт, получен по нефтопровод. За морски транспорт няма такава забрана, а България внася нефт с морски транспорт. Ще организираме среща с ЕК, за да изчистим този въпрос, защото явно има в самия регламент има някои неизяснени въпроси", заяви Алексиев.

 Само два дни по-рано Алексиев и "Лукойл Нефтохим" обявиха, че рафинерията в Бургас ще прехвърли цялата си икономическа дейност и печалба в България, като в замяна ще има право да внася петрол тип "Уралс" и да изнася преработените от него продукти.

Тогава Алексиев неколкократно увери, че няма вследствие на дерогацията, която България получи от ЕК за внос на руско гориво, страната ни ще може да изнася нефтопродукти. Алексиев дори заяви, че въпросът е бил коментиран и с ЕК.

Ден по-късно обаче комисията отговориха на запитване на "Свободна Европа", че износът не е разрешен.

В крайна сметка Алексиев заяви, че преди да се изчисти въпроса с Европейската комисия, правителството няма да предприема действия относно "Лукойл". По изчисления на вицепремиера печалбата, която ще остане в българския бюджет догодина, ако компанията премести дейността си у нас, ще е 700 млн. лв. Тя идвала от сегашната разлика между цените на сортовете петрол "Брент" и "Уралс". Тези цени обаче са пазарни и могат да се променят във всеки един момент.