Другата седмица депутатите решават как ще се дава догодина и колко голяма ще е

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво ще бъде удължена поне до края на годината, след като бяха отпуснати още 38 млн. лв.

Парите бяха дадени на вчерашното заседание на правителството. В решението е записано, че така ще се осигури продължаване на програмата за компенсации на физически лица, която ще се администрира от НАП до 31 декември.

За отстъпката досега бяха отпуснати 150 млн. лв., които са на привършване. Според последните данни на финансовото министерство към 10 ноември са похарчени 130 млн. лв., а скоростта, с която се усвояват тези средства, е около 1 млн. лв. на ден. Без допълнителните средства парите щяха да свършват около 5 декември.

Мярката се удължава, въпреки че по думите на финансовия министър Росица Велкова Европейската комисия я считала за “проблемна”, тъй като на общия пазар на ЕС такъв стимул се прилагал само в България. Страната ни дори била получила изрично запитване от Брюксел дали това е неразрешена държавна помощ, за което страната ни може да бъде дадена на съд. Мярката обаче била защитена пред ЕК.

Как ще се продължи помощта за горивото и дали тя ще се увеличи след Нова година, все още не е ясно. На енергийна комисия в сряда депутатите обсъждаха проектите, внесени от “Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Гласуването обаче бе отложено за другата седмица, когато ще бъде дадено становище и на финансовото министерство.

Депутатите бяха единни за едно - че ще има облагане на свръхпечалбите на нефтените компании. Но дълго спореха дали България може да изнася горива, произведени от руски нефт, или това ще е нарушение на регламента на ЕС.

Преди това стана ясно, че служебното правителство ще пита изрично Европейската комисия да даде становище по този казус.

“Наистина в регламента няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, такава забрана има за суров нефт, получен по нефтопровод. България обаче внася нефт с морски транспорт и за него забрана няма. Ще организираме среща с ЕК, за да изчистим този въпрос”, коментира вицепремиерът Христо Алексиев.

Той допълни, че очакваните от правителството догодина 700 млн. лв. в бюджета допълнително от свръхпечалбата на “Лукойл Нефтохим Бургас” били изчислени според разликата в цената на нефта сорт “Брент” и на руския петрол, който преработва рафинерията.