Биопроизводителите в България ще бъдат подкрепени със значителен финансов ресурс по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. Това казва министърът на земеделието Явор Гечев в отговор на парламентарен въпрос.

Предвидените средства за изпълнение на биологични ангажименти възлизат на близо 800 млн. лв., а в инвестиционните интервенции е поставен специален приоритет на проектите на биологични стопанства. Те могат да кандидатстват и за финансова помощ и за зелени и цифрови инвестиции по проект „Фонд за насърчаване на технологичната и екологична модернизация на селското стопанство“, финансиран със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Повишаване на доверието на потребителите в биологичните продукти е ключово за нарастване на консумацията им, обяснява още служебният министър. И допълва, че това може да стане чрез стриктен и прозрачен контрол върху земеделските практики от компетентни публични институции. На практика мерките трябва да са за стимулиране на предлагането, но и на търсенето на подобни продукти, пише БГНЕС

Разписването на новото законодателство в сектора е регламентирано и с изготвения проект на „Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.“, който показва усилията на Министерството на земеделието за подкрепа на сектора, допълва още служебният земеделски министър.